Εκτός ο δήμος Σουλίου από την επιδότηση 150€ για εξοπλισμo ψηφιακής τηλεόρασης

47 οικισμοί της Ηπείρου στο πρόγραμμα

Οι κάτοικοι σε 47 οικισμούς της Ηπείρου θα δουν επιτέλους τηλεόραση με το νέο σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο προβλέπει με διαδικασίες εξπρές την επιδότηση 150€ ανα νοικοκυριό για αγορά εξοπλισμού.

Στην λίστα με τους 47 οικισμούς της Ηπείρου δεν υπάρχει κανένας οικισμός του δήμου Σουλίου, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια της επιλογής του Υπουργείου, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει προβλεφθεί η προσθήκη και νέων οικισμών. Στο πρόγραμμα εντάσσονται  23 οικισμοί στην Θεσπρωτία, 7 στην Άρτα, 14 στα Ιωάννινα και 3 στην Πρέβεζα.

Το πρόβλημα κρατάει από όταν το αναλογικό σήμα πέρασε στην ιστορία και εισήλθε στην καθημερινότητα όλων το ψηφιακό. Αυτό δεν έφτασε ωστόσο σε εκατοντάδες οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας, μεταξύ των οποίων και στο δήμο Σουλίου, με αρκετούς οικισμούς να μην έχουν τηλεοπτική κάλυψη.

Tο πρόγραμμα αφορά 960 οικισμούς σε λευκές περιοχές, καθώς προστίθενται σε πρώτη φάση 520 οικισμοί, ενώ υπάρχει σχεδιασμός σύμφωνα με την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προστεθούν επιπλέον οικισμοί εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από πλευράς των κατοίκων των λευκών περιοχών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για την επιλογή του παρόχου της αρεσκείας τους και τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης () ή μέσω των ΚΕΠ. Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να είναι εξαιρετικά απλή, καθώς οι δικαιούχοι θα καταθέτουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας τους και η άντληση όλων των υπόλοιπων στοιχείων θα αντλούνται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες από τους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν το αίτημά τους συνοδευόμενο από ως και επτά δικαιολογητικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως το πρόγραμμα για την κάλυψη των λευκών περιοχών με τηλεοπτικό σήμα εκτείνεται σε βάθος οκταετίας, το νομοσχέδιο προβλέπει την αντίστοιχη χρονική επέκταση στα 8 έτη της εγγύησης του αναγκαίου εξοπλισμού. Σημειώνεται πως σήμερα οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στην Digea ή την Cosmote για την παροχή της υπηρεσίας τηλεοπτικής κάλυψης. Για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος δεν προβλέπεται κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων με τη μορφή συνδρομής.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!