Τα είπαν δημοτική αρχή και εκπρόσωποι των υπο κατάληψη σχολείων

Τι ζήτησαν και τι απαντήσεις πήραν

Συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σουλίου στην Παραμυθιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι, στον απόηχο των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Στην συνάντηση την οποία κάλεσε η Δημοτική Αρχή και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Βασίλης Καλόγηρος κλήθηκαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και μετείχαν οι διευθυντές του Γυμνασίου Παραμυθιάς και Γαρδικίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου και ΓΕΛ Παραμυθιάς, 7μελής επιτροπή εκ μέρους των μαθητών του ΓΕΛ Παραμυθιάς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας.

Η συζήτηση εστιάστηκε στα χρόνια και πάγια προβλήματα και αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας κυρίως στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – ΓΕΛ Παραμυθιάς όπως η προβληματική θέρμανση, η έλλειψη ευρύτερης ενεργειακής απόδοσης, οι πεπαλαιωμένες υποδομές, η έλλειψη ελέγχου στατικής επάρκειας.

Επίσης τονίστηκε ότι ακόμη και στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, που είναι ένα νέο- σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, το προαύλιο έχει υποχωρήσει ενώ οι εξωτερικοί αθλητικοί χώροι δεν έχουν περάσει το τεστ καταλληλότητας και είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές.

Ασφαλώς μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν και τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19 στα σχολεία. Η εκπαιδευτική κοινότητα ζήτησε το σπάσιμο των τμημάτων που ξεπερνούν τα 20 άτομα (δεν ξεπερνούν τα 5 στον Δήμο μας) ενώ τέθηκε και το ζήτημα που θα προαυλίζονται με ασφάλεια οι μαθητές όταν θα βρέχει.

Προτάθηκε μάλιστα η κατασκευή υπόστεγου χώρου στο συγκρότημα Γυμνασίου – ΓΕΛ Παραμυθιάς. Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης το θέμα της υποστελέχωσης σε προσωπικό καθαριότητας ενώ προτάθηκε η άμεση επέκταση των συμβάσεων των καθαριστριών 3ωρης απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου.

Από την πλευρά τους οι μαθητές τόνισαν ότι δεν διαμαρτύρονται γιατί δεν θέλουν να φορούν μάσκα   αλλά γιατί αφενός μεν τα χρόνια προβλήματα του σχολείου παραμένουν και εντείνονται και αφετέρου δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία για την αντιμετώπιση του covid-19. Διακήρυξαν επίσης ότι περιμένουν από το Δήμο πράξεις και λύσεις στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αλλιώς θα προσχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος τόνισε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο είναι στενό. Αναγνώρισε ότι τα χρήματα που δόθηκαν από το κεντρικό κράτος για την πανδημία ήταν πολύ λίγα και το κονδύλι για τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία πολύ κάτω τις πραγματικές ανάγκες.

Δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει την άμεση λύση στο θέμα της θέρμανσης του Γυμνασίου – ΓΕΛ Παραμυθιάς αλλά δεν δεσμεύτηκε για την επέκταση των συμβάσεων καθαριότητας διότι η δαπάνη θα βαρύνει τα ανταποδοτικά τέλη.

Στα άλλα ζητήματα ανακοίνωσε ότι ο Δήμος προσανατολίζεται στην αγορά αυτόματων θερμομετρητών για τις εισόδους των σχολείων και αναγνώρισε ότι η κατασκευή στεγάστρου είναι απαραίτητη αλλά από πλευράς γραφειοκρατικών διαδικασιών αρκετά χρονοβόρα ειδικά για ένα σχολείο από ακόμη στερείται βασικών διατυπώσεων (άδεια, στατική επάρκεια κ.α), γεγονός που συνδέεται και με την καθυστέρηση ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Τέλος ο Δήμαρχος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Γυμνάσιου – Λυκείου Παραμυθιάς για συντονισμό των ενεργειών.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!