Με μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον, ολοκληρώθηκε το 1ο Epirus Film Festival

Το promotional event για το EPIRUS FILM OFFICE

Ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2020, με κινηματογραφικές παραγωγές, με ενδιαφέρουσες παρουσίες προσωπικοτήτων του χώρου κινηματογράφου, και καίριες τοποθετήσεις, που έγιναν με αφορμή το ξεκίνημα του ταξιδιού στον διαδικτυακό χώρο, του EPIRUS FILM OFFICE, του Γραφείου Προώθησης, Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών παραγωγών (FILMOFFICE) στην Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Έργου CIAK, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [Interreg V-A Greece – Italy] 2014-2020. Παράλληλα για την αποτελεσματικότερη διάδοση της δημιουργίας του EPIRUS FILM OFFICE και την ενίσχυση της παρουσίας του στα κινηματογραφικά δρώμενα, πραγματοποιήθηκε και η έναρξη του 1ου Epirus Film Festival !

Την εκδήλωση προώθησης (Promotional Enent) που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης, κ Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα Δήμητρα Ρογκότη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε το έργο CIAK, το EPIRUS FILM OFICE και τον ιστοχώρο του που άρχισε την δοκιμαστική του λειτουργία (epirusfilmoffice.eu). Ο σκηνοθέτης κ. Αντώνης Κιούκας ανέλυσε την σημασία της λειτουργίας FILM OFICE για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ακολούθησαν ομιλίες και μεταφορά εμπειριών σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο του κινηματογράφου όπως είναι η κα Βένια Βέργου, διευθύντρια του Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, παραγωγός με εμπειρία σε διεθνείς παραγωγές. Η Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη υπογράμμισε τις δυνατότητες συνεργασίας στο μέλλον και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με αφορμή τον χαιρετισμό του προέδρου του ΕΚΟΜΕ (Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων) κ Πάνου Κουάνη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο σκηνοθέτης κ Αντώνης Κιούκας με την ταινία «Το κόλπο του Αιώνα» .
Το 1ο EPIRUS FILM FESTIVAL στις 19-20 Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε σε ένα χώρο, εξαιρετικό «σκηνικό», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Ακρόπολη Ιτς Καλέ. Κατά την διάρκειά του προβλήθηκαν σπουδαίες ταινίες, παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Τις ταινίες προλόγισαν βασικοί συντελεστές τους όπως η πρωταγωνίστρια κα Κάτια Γκουλιώνη, την «Ευτυχία», η Διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κα Βένια Βέργου, το «Ταξίδι στην Ελλάδα» και ο κ Νίκος Γιαννόπουλος εκτελεστής παραγωγός στην Ελλάδα της μεγάλης διεθνούς συμπαραγωγής «Το Απέραντο Γαλάζιο». Επίσης προβλήθηκαν ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του έργου CIAK από το APULIA FILM COMMISSION.

Διοργανωτές και κοινό έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά με περισσότερες ταινίες και δρώμενα και με το EPIRUS FILM OFFICE εν λειτουργία πλέον!

Λίγα λόγια για το έργο «CIAK»

Το ευρωπαϊκό έργο CIAK «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής του προγράμματος μέσω κινηματογράφου – Common Initiatives to AcKnowledge and valorize tourism potential of the programme area through cinema θα αξιοποιήσει τον οπτικοακουστικό δημιουργικό τομέα για την προώθηση του αντίστοιχου άυλου πολιτιστικού τομέα και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων των Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο.
Γενικός στόχος είναι να προωθήσει την αξιοποίηση των εμπλεκόμενων περιοχών της Απουλίας και των Ελληνικών Περιφερειών με την εφαρμογή πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον οπτικό-ακουστικό τομέα όπως η δημιουργία Film Offices, η διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ και εργαστηρίων σεναριογραφίας και η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Έτσι δημιουργείται η ευκαιρία για τις περιοχές αυτές να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αναδειχθεί η ελκυστικότητα των τόπων, καθώς και η ιστορική και φυσική ομορφιά τους ως καταλύτες για την τουριστική τους ανάπτυξη.To έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατα 85% και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% .

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!