Στην Βουλή το απλήρωτο επικουρικό προσωπικό του Γ.Ν.Φ

Με ερώτηση Κάτση προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Μάριος Κάτσης σχετικά με τους απλήρωτους εργαζομένους που εργάζονται ως λοιπό επικουρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών, απαιτώντας από την κυβέρνηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μην ξαναϋπάρξουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις στο μέλλον. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

Οι συνθήκες της πανδημίας έκαναν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση γι αυτόν τον σκοπό έχει στη διάθεση της και την ευελιξία από την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στην οποία προχώρησε η ΕΕ για τα κράτη μέλη, και το γεγονός ότι δαπάνες για την ενίσχυση της υγείας εξαιρέθηκαν τελείως από αυτούς τους στόχους, αλλά και τα χρήματα από το «μαξιλάρι» που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα εργαλεία ώστε να προχωρήσει σε γενναίο αριθμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, να καλύψει οργανικά κενά, και να αναβαθμίσει την υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να θωρακίσει τη δημόσια υγεία, προτίμησε να μείνει παρατηρητής των γεγονότων και να λειτουργήσει εντελώς άνευρα και αποσπασματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο προσέλαβε με διετείς συμβάσεις έκτακτο λοιπό επικουρικό λόγω covid-19. Το ίδιο έγινε και Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών, με τους αντίστοιχους εργαζομένους να αναλαμβάνουν υπηρεσία τον Απρίλιο. Η πρώτη πληρωμή αυτών των ανθρώπων αντί να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα όπως προβλέπεται στις συμβάσεις τους, έγινε στις 9 Ιουλίου! Και δυστυχώς ήταν η πρώτη και η τελευταία έως σήμερα πληρωμή, καθώς από τότε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.

Αναρωτήθηκε κανείς από την κυβέρνηση σε τι οικονομικό αδιέξοδο έχουν έρθει αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους; Για ποιόν λόγο δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους; Καθημερινά πηγαινοέρχονται στις δουλείες τους με τα ανάλογα έξοδα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υπευθυνότητα και σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράψανε. Γιατί πρέπει να γίνονται μπαλάκι όταν ρωτάνε το αυτονόητο, πότε δηλαδή θα πληρωθούν για τα δεδουλευμένα τους; Όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει συνέπεια στις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους του, τι μήνυμα δίνει στις επιχειρήσεις και στον κόσμο της εργασίας;

Ο εμπαιγμός αυτός από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να συνεχίσουν να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση όπως προβλέπεται στις συμβάσεις τους.  Γι αυτόν ακριβώς το λόγο κατέθεσα Ερώτηση και έφερα το θέμα στη Βουλή. Η δημόσια υγεία θέλει έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα και ευχολόγια για επικοινωνιακούς λόγους.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!