Σαν σήμερα 08.10.1906 | Ενθρονίζεται Μητροπολίτης Παραμυθιάς ο Ιερόθεος Ανθουλίδης

Τη χειροτονία τέλεσε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Ανθουλίδης γεννήθηκε το 1877 στη Χαλκηδόνα.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1899 αφού υπέβαλε διατριβή με τίτλο “Ότι η νυν κρατούσα γνώμη περί της μεταξύ του Κυρίου και του Αβγάρου αλληλογραφίας ουχ η μάλλον ορθή εστί”.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1899 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Γερμανό. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ηρακλείας για ενάμιση έτος επί Μητροπολίτου Ιερωνύμου. Κατόπιν προσελήφθη στα Πατριαρχεία, όπου υπηρέτησε ως Διάκονος της σειράς, από τις 16 Νοεμβρίου 1903 ως Τριτεύων και από τις 11 Μαΐου 1905 ως Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων.

Στις 8 Οκτωβρίου 1906 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας και Φιλιατών οπου και διαδέχτηκε τον Καλλίνικο Παλαιοκρασά, ο οποίος διατέλεσε ποιμενάρχης της Παραμυθιάς από το 1900.

Τη χειροτονία του Ιερόθεου, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Κυζίκου Αθανάσιο,  Πελαγωνείας Ιωακείμ, Μηθύμνης Στέφανο, Χίου Κωνσταντίνο, Μαρωνείας Νικόλαο και Κολωνείας Πολύκαρπο.

Ως Μητροπολίτης Παραμυθιάς κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό και την εξάλειψη της χρήσης της Αλβανικής γλώσσας στην επαρχία του πετυχαίνοντάς το σημαντικά. Έπεισε μάλιστα τον ευεργέτη Β. Μελά να προσφέρει χορηγία με την οποία αντικατέστησε το ετοιμόρροπο διδακτήριο της Αστικής Σχολής Παραμυθιάς με νέο και σύγχρονο, για την εποχή, διδακτήριο. Διατηρούσε συχνή αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Ηπειρωτικό Κομιτάτο και με διάφορους άλλους Συλλόγους, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες, από τις οποίες λάμβανε
παντοειδείς ενισχύσεις για το έργο του στην επαρχία του. Για τη πολυποίκιλη δράση του το ποίμνιό του τον χαρακτήριζε ως «Λέων της Ηπείρου»

Μητροπολιτης Παραμυθιάς διατέλεσε για μόλις 3 χρόνια οπου και τον διαδέχτηκε ο Νεόφυτος Κοτζαμανίδης

Στις 30 Μαΐου 1909 ο Ιερόθεος εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης. Προσβληθείς από γρίπη εκοιμήθη στις 10 Απριλίου 1920.In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!