Την επέκταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών ζηταει η Λαϊκή Συσπείρωση

Αιτημα για συζήτηση στο επόμενο δημοτικο συμβουλιο

Η κατάσταση στα σχολεία του δήμου μας (όπως και όλης της χώρας) ειδικά τη φετινή χρονιά είναι πραγματικά αφόρητη. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, τις διαφωνίες τους και τις προτάσεις τους σχετικά με το φλέγον θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.

Δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε έγινε, ούτε φαίνεται να γίνεται κάτι προς την πλευρά της υγειονομικής θωράκισης των σχολείων. Μόνο παχιά λόγια, συκοφαντίες για όσους αγωνίζονται, μπόλικη “ατομική ευθύνη” και 2 μάσκες που παρεμπιπτόντως δεν έφτασαν ακόμη… (αναμένονται μέσα Νοέμβρη μετά τις λάθος διαστάσεις).

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα ειδικά της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι η καθαριότητα στα σχολεία. Παρότι η κυβέρνηση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά εξήγγειλε ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, η μόνη παρέμβαση που έκανε ήταν οι εργαζόμενοι καθαριότητας μερικής απασχόλησης αντί να πληρώνονται με την αίθουσα, να πληρώνονται ως 3ωρης απασχόλησης, γεγονός που απλά τους αύξησε ελαφρώς τις, ούτως ή άλλως εξευτελιστικές, αποδοχές τους.

Προφανώς όλοι κατανοούμε ότι σωστή, καθημερινή καθαριότητα των σχολείων με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να γίνει πολύ απλά γιατί δεν μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εκατοντάδες τετραγωνικά από έναν, το πολύ δύο εργαζόμενους.

Όσοι ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα (κυρίως μαθητές και εκπαιδευτικοί) θα έχουν παρατηρήσει ότι οι εργαζόμενες καθαριότητες του δήμου μας ειδικά τη φετινή χρονιά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους.

Τρέχουν πανικόβλητες “βάζοντας για μια ακόμη φορά πλάτη”. Ως πότε; Ειδικά οι εργαζόμενες 3ωρης απασχόλησης δέχονται εδώ και χρόνια την μία κοροϊδία μετά την άλλη.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε την λήψη απόφασης για μετατροπή των 3ωρων συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι αυτό οικονομικά είναι αδύνατο, ενώ όταν ενημερώσαμε το σώμα ότι σε κάποιους δήμους ήδη έχει αποφασιστεί, η Δημοτική Αρχή ανταπάντησε ότι η θεωρία από την πράξη απέχει.

Επανερχόμαστε λοιπόν και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για επέκταση όλων των συμβάσεων 3ωρης απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.

Ενημερώνουμε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη στον Δήμο Ηγουμενίτσας αυτές τις μέρες και η δαπάνη θα βαρύνει τον κωδικό για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid-19. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πράξει το ίδιο και αν δεν φτάνουν τα χρήματα που έχουν πιστώσει για την πανδημία να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση.

Ασφαλώς η πρότασή μας για την καθαριότητα στα δημόσια σχολεία απέχει πολύ από την παρούσα πρόταση.

Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν το κράτος αποφασίσει να χρηματοδοτήσει γενναία την δημόσια εκπαίδευση και να διορίσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Τουλάχιστον ως Δήμος ας κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή την επέκταση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που αφορά εργαζόμενες που χρόνια τώρα δουλεύουν ως πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με ψίχουλα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου

In this article

Join the Conversation