Το “ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ” αποσύρει τους υποψηφίους του για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικών

Tι καταγγέλουν

Ο θεσμός των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ξεκίνησε να λειτουργεί το 1926, καταργήθηκε δύο φορές, από την δικτατορία του Μεταξά και την χούντα των συνταγματαρχών και ισχυροποιήθηκε με τον νόμο 1566/1985και μέχρι σήμερα λειτουργούσε με αυτό το καθεστώς κατά το οποίο οι εκλογές πραγματοποιούνταν ημέρα εργάσιμη και οι εκπαιδευτικοί που δεν συμμετείχαν σ’ αυτές ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα σχολεία τους για εξωδιδακτικές εργασίες αλλιώς θεωρούνταν αδικαιολογήτως απόντες δηλαδή η συγκεκριμένη μέρα δεν ήταν άδεια.

Η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, συνεπικουρούμενη με το παρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με τροπολογία στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 186/Α/29-9-2020 άρθρο 22), αποφάσισε ότι οι εκλογές θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία και ημέρα Σάββατο. Η διάταξη είναι γενική και για το διηνεκές καθώς είναι τροποποίηση του άρθρου 19 του Π.Δ. 1/2003.

Στα Πανεπιστήμια, επιβλήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα «Ζευς» καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα να μην διεξαχθούν καθόλου οι Πρυτανικές εκλογές, εξ αιτίας μόνιμων παρεμβάσεων ακραίων ομάδων. Διεθνώς μια σειρά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Αυστραλία μετά από χρόνια πολυέξοδων πειραματισμών έχουν απορρίψει την ηλεκτρονική ψηφοφορία καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρά κενά ασφάλειας του όλου εγχειρήματος.

Η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία εφαρμόζεται ευρέως η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι η Εσθονία όπου υπάρχει όμωςκαι φυσική κάλπη και το 30% ψηφίζει ηλεκτρονικά ενώ το 70% ψηφίζει στην κάλπη. Εκεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία βασίζεται στην ψηφιακή ταυτότητα, που χορηγείται σε κάθε πολίτη έπειτα από πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι εκδηλώθηκε διεθνές σκάνδαλο, καθώς διαπιστώθηκαν κενά στο σύστημα ασφαλείας των επί χρόνια δοκιμασμένων ψηφιακών ταυτοτήτων της Εσθονίας (ενδεικτικά, FinancialTimes, Red faces in Estoniaover ID cardsecurityflaw, 5.9.2017).

Επειδή η κυβέρνηση επικαλείται και λόγους προστασίας από την επιδημία του covid-19 για την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας,θα μπορούσε να αναβάλλει τις εκλογές μέχρι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας όπως έγινε και στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2020 με τις δημοτικές εκλογές και επιπλέον να φροντίσει να λειτουργήσουν τα σχολεία με μέγιστο αριθμό ανά τμήμα τους 15 μαθητές όπως άλλωστε είχε προτείνει και ο κορυφαίος λοιμοξιολόγος κ.Τσιόδρας.

Συμπερασματικά λοιπόν επειδή δεν συντρέχουν οι συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν μια ομαλή εκλογική διαδικασία όπως, η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας, η αρχή της ισότητας της ψήφου, η αρχή της άμεσης ψηφοφορίας και η αρχή της μυστικότητας της ψήφου, όπως αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα, το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ αποσύρει τους υποψηφίους του για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Με εκτίμηση Ιωάννης Γεωργίου
Αιρετός του ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας

In this article

Join the Conversation