Κάτσης | Η κυβέρνηση με τον πτωχευτικό βάζει χέρι σε σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες των αδύναμων δανειοληπτών

Δήλωση

Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, όπου η χώρα και η κοινωνία σφυροκοπούνται από τις πολλαπλές κρίσεις, τόσο στη δημόσια υγεία και στην οικονομία, όσο και στα εθνικά μας θέματα με τεράστιες , η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει χέρι στα σπίτια και τις περιουσίες των αδύναμων δανειοληπτών και αυτών που θα βρεθούν σε αδυναμία λόγω της νέας κρίσης.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα που έφερε για ψήφιση στη Βουλή, επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση έως σήμερα, ούτε καν μέσα στα σκληρότερα μνημονιακά χρόνια. Η κυβέρνηση παύει κάθε προστασία για την πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της πτώχευσης των φυσικών προσώπων. Στοχεύει πλέον ξεκάθαρα στη ρευστοποίηση και την υφαρπαγή των περιουσιών των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Πλέον, δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να κινούν τη διαδικασία της πτώχευσης, με μοναδικό κριτήριο τη μη καταβολή για έξι μήνες του 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο σε άμεσο κίνδυνο πτώχευσης το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας χάνει εισοδήματα και φορτώνεται με χρέη, η κυβέρνηση με το νόμο που φέρνει, καθιστά καθέναν από αυτούς τους συμπολίτες μας υποψήφιο πτώχευσης. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες, ακόμα και αυτοί που έχουν μόνο ένα σπίτι στη κατοχή τους, στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουν την κυριότητα του σπιτιού τους, θα γίνουνε νοικάρηδες της ίδιας τους της κατοικίας με κίνδυνο να πεταχτούνε έξω εάν δεν είναι συνεπείς στα ενοίκια τους, θα τους παρακρατούνται αυτόματα εισοδήματα για την αποπληρωμή των χρεών τους, και εάν και εφόσον καταφέρουν να φτάσουν μετά από πολλά χρόνια να ανέβουν αυτόν τον Γολγοθά με επιτυχία, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το ίδιο τους το σπίτι στην εμπορική του αξία, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα χρήματα που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το πλαίσιο έρχεται σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Κυβερνήσεις αναστέλλουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, από τις πολλαπλές συνέπειες της πανδημίας.

Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα είναι ότι η κυβέρνηση, κουνά το δάχτυλο στην κοινωνία και βαφτίζει στρατηγικούς κακοπληρωτές αυτούς που χρωστάνε μερικές χιλιάδες ευρώ και δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν, ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρωστά το ίδιο 310 εκατομμύρια σε δανεικά κι αγύριστα. Και δυστυχώς δε συμβαίνει μόνο αυτό. Τη στιγμή που τα σπίτια και οι ζωές του κοσμάκη μπαίνουν στο στόχαστρο, ταυτόχρονα, και με τις πλάτες της κυβέρνησης, διαγράφονται δάνεια μισού δις ευρώ σε 4 εφοπλιστές και απαλλάσσονται από τραπεζικά χρέη καζινάρχες. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση αναδιανομής πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς κάνοντας την κρίση της πανδημίας ευκαιρία.

Μπροστά σε αυτόν τον απίστευτο κυνισμό της κυβέρνησης, όπου οι πολλοί συνθλίβονται, και οι λίγοι και εκλεκτοί «άριστοι» απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε «δωρεάν» χρήμα, πληρωμένο όμως από τον λαό με τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ο προοδευτικός κόσμος της χώρας πρέπει να σηκώσει τείχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε για τον Υπουργό Οικονομικών και την τριήμερη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή, έσπασε το γενικό σιωπητήριο που επέβαλε η κυβέρνηση στα μεγάλα ΜΜΕ ώστε να περάσει στα μουλωχτά τον απαράδεκτο πτωχευτικό κώδικα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Στον αγώνα ενάντια στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, και μπροστά στον κίνδυνο οι ζημιές που θα προκαλέσει στη χώρα και την κοινωνία να είναι μη αναστρέψιμες, δεν περισσεύει κανείς.

In this article

Join the Conversation