Κοινό αίτημα Πιτούλη, Καραγιάννη, Λώλου και Παππά για το Μαυρομάτι

Να ανοίξει το τελωνείο με την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ εν όψει της περιόδου συγκομιδής του μανταρινιού

Το άμεσο άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου με παρουσία εκεί κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ζητάνε, με κοινή τους επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι τρεις Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, εν όψει της περιόδου συγκομιδής του μανταρινιού.

Οι δεκάδες παραγωγοί μανταρινιών της Θεσπρωτίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κάθε χρόνο στη συλλογή των μανταρινιών απασχολούνται περίπου 2000 εργάτες από την Αλβανία που σήμερα λόγω του κλειστού τελωνείου και των μέτρων κατά της πανδημίας δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

Οι αιρετοί της Θεσπρωτίας τονίζουν ότι η οικονομία του νομού εξαρτάται εν πολλοίς, από την ανεμπόδιστη επαγγελματική δραστηριότητα των αγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα στη γείτονα Αλβανία.
Ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για διελεύσεις από περάσματα στα σύνορα, χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:




 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Με αφορμή την συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας εκθέσουμε την τρέχουσα κατάσταση και να αιτηθούμε την άμεση επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού.

Στον Νομό Θεσπρωτίας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών, των οποίων η παραγωγή και η συγκομιδή εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από εργατικό δυναμικό, προερχόμενο από την γειτονική μας χώρα, την Αλβανία και το οποίο κατ’ εκτίμηση ανέρχεται σε 2000 άτομα. Επιπλέον πολλές ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα με την γειτονική χώρα, η οποία, με το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Εν κατακλείδι, ως αιρετοί ενός ακριτικού Νομού, του οποίου η οικονομία εξαρτάται εν πολλοίς, από την ανεμπόδιστη επαγγελματική δραστηριότητα των ανωτέρω επαγγελματικών ομάδων, και δεδομένου του κινδύνου παράνομης εισόδου στην χώρα αλβανών υπηκόων μέσω αφύλακτων περασμάτων, χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο, σας καλούμε να επανεξετάσετε άμεσα το ενδεχόμενο ανοίγματος του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για το τελωνείο της Κακαβιάς.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο καθόλα δίκαιο αίτημά μας

In this article

Join the Conversation