Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο δικαστικό μέγαρο ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνο Τσιάρα

.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
.
Π Ρ Ο Σ
Τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμά των κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Βουλευτές Θεσπρωτίας
κ.κ.Β.Γιόγιακα και Μ. Κάτση
2.κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας και κα Ειρηνοδίκη Ηγουμενίτσας
3.Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος
4.Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας
5.Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
.
Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε καλή : επιτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας.,
.
Όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί αλλά αντίθετα έχουν οξυνθεί.
.
Ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης αγγίζει μερικές φορές τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
Η έλλειψη δικαστικής αστυνομίας, η ελλιπής στελέχωση της Δικαιοσύνης, ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών κ.λ.π.), η πολυνομία, οι συνεχείς και χωρίς σχεδιασμό τροποποιήσεις της νομοθεσίας, η ανυπαρξία προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων και η αύξηση της δικαστηριακής ύλης είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
.
Στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων εξαιτίας του διπλασιασμού του αριθμού των δικηγόρων και της αύξησης των ποινικών υποθέσεων λόγω της εισόδου λαθρομεταναστών και της εισαγωγής ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία, της αύξησης του πληθυσμού της Ηγουμενίτσας και της αύξησης της κίνησης του λιμανιού της.
.
Επίσης η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού και του νέου λιμανιού καθώς και η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων έχουν καταστήσει οξύτερο το πρόβλημα.
Οι υπηρετούντες υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κινούνται καθημερινά στα όρια της αντοχής τους και υπερβαίνουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
Η επικείμενη συνταξιοδότηση ορισμένων υπαλλήλων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κατάσταση.
.
Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για τη στελέχωση της Δικαιοσύνης με τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων και επιμελητών, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους και μεγάλος όγκος αλληλογραφίας και επιδόσεων κλήσεων και δικογράφων, τα οποία πρέπει να επιδίδονται από τους επιμελητές εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
.
Για τους λόγους αυτούς και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις και συγκεκριμένα να διοριστούν δύο υπάλληλοι, ένας επιμελητής δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πρωτοδικείο, ένας υπάλληλος, δύο επιμελητές δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εισαγγελία και ένας επιμελητής δικαστηρίων στο Ειρηνοδικείο.
Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοδικείο επτά υπάλληλοι, στην Εισαγγελία επτά υπάλληλοι και στο Ειρηνοδικείο επτά υπάλληλοι και κανένας επιμελητής.
.
Οι κενές οργανικές θέσεις μπορούν κατά τη γνώμη μας να καλυφθούν με μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, με το μέτρο της κινητικότητας ή με την προκήρυξη των κενών θέσεων για την πλήρωσή τους μέσω του ΑΣΕΠ.
.
Είμαστε βέβαιοι κύριε Υπουργέ ότι θα αντιμετωπίσετε ευνοϊκά το δίκαιο αίτημά μας για πρόσληψη προσωπικού και ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίησή του.
.
In this article

Join the Conversation