Σε ετοιμότητα περιφέρεια Ηπείρου και δήμοι για την χειμερινή περίοδο

Ευρεία σύσκεψη για την πολιτική προστασία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται Περιφέρεια, Δήμοι και όλες οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη σημερινή- μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου που έγινε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τις τοποθετήσεις που έγιναν από Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, την 8η Ταξιαρχία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία,  εκπροσώπους δημοσίων οργανισμών, του ΤΕΕ  και εθελοντικών οργανισμών.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, με τον Περιφερειάρχη στην εισαγωγική του τοποθέτηση, να επισημαίνει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που υπάρχουν τη φετινή περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία  επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Υπογράμμισε ότι όλες οι Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε ετοιμότητα,  ενημέρωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, καλύπτοντας κενά χρόνων και  εξήγησε πως  μετά από πρόσφατη εγκύκλιο του  Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Υδάτων  οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την ευθύνη καθαρισμού και των ορεινών χειμάρρων.

Τέλος  ζήτησε από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία με την Δ/ση Πολιτικής Προστασίας και την Τροχαία ώστε να μην προκύπτουν κυκλοφοριακά ζητήματα.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας έθεσε το ζήτημα της επίλυσης του ζητήματος με τα ερειπωμένα κτίρια, ενώ σε συνοπτική ενημέρωση για την προετοιμασία που έγινε στις Περιφερειακές τους Ενότητες έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς και Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης.

Στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση,  επισημαίνοντας παράλληλα  ελλείψεις σε προσωπικό και θέτοντας επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν,  όπως είναι και η απομάκρυνση νεκρών πλατάνων από ποταμούς,  που  προκαλούν κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε ο Συντονιστής Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Κώστας Πασχίδης, ο Διοικητής Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απ. Βασδέκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ιωαννίνων και ο Διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

«Έχουν αλλάξει τα κλιματολογικά δεδομένα, τα οποία είναι πλέον ακραία και σε αυτά πρέπει να προσαρμοστούμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε έναν καλό συντονισμό, ώστε να διατηρούμε  ανοιχτό το οδικό δίκτυο», υπογράμμισε ο  κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.
In this article

Join the Conversation