Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για την επέτειο του πολυτεχνείου

Ανακοίνωση

47 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του πολυτεχνείου, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι στις κρίσιμες στιγμές καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η εργατική λαϊκή παρέμβαση.

Τον Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές, οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες βγήκαν στο προσκήνιο και σήκωσαν το ανάστημα τους ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματα της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς, ήταν η αρχή του τέλους της χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου το 1974, η χούντα κατέρρευσε.

Μπορεί η χούντα να ανατράπηκε, όμως το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους, τον φασισμό, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Τα συνθήματα του πολυτεχνείου «έξω οι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ», «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένουν ζωντανά και πιο επίκαιρα από ποτέ στους αγώνες του σήμερα .κανένας εφησυχασμός απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού.

Ο φασισμός δεν πεθαίνει μόνος του αν εμείς, ο εργαζόμενος λαός, δεν τον τσακίσουμε με την πάλη μας, αν δεν στερέψουμε την πηγή που τον γεννά.

Οι στιγμές που διανύουμε είναι κρίσιμες!
Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι τεράστιες και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η «δημοκρατική» κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκει ευκαιρία εν μέσω πανδημίας, να ψηφίσει τις εργασιακές ανατροπές του αιώνα.

Σε συνθήκες «δημοκρατίας» σήμερα, συνθλίβονται τα δικαιώματα μας σε υγεία, μόρφωση και δουλειά, βιώνουμε την ένταση της καταστολής, την ποινικοποίηση των αγώνων, την προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων και απεργιών, μέσα από νομοθετικά τερατουργήματα και υπουργικές αποφάσεις, την μετατροπή των πανεπιστημίων σε αστυνομικά φρούρια.

Μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς φωνή, να συνεχίζουν ανενόχλητοι να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Συναδέλφισσες – οι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πίνουν νερό στο όνομα της οικονομίας της αγοράς, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις δικές μας ανάγκες, βάζουν την ζωή μας στη ζυγαριά «κόστους – οφέλους» ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στον βωμό του ΝΑΤΟ 4,5 δις ευρώ τον χρόνο.

Ετοιμάζονται για νέα αγορά του αιώνα με επιπλέον 2,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021.

Γι αυτό οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για υγεία – πρόνοια – παιδεία, Συλλογικές Συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς, είναι άρρηκτα δεμένες με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για να ξεκουμπιστούν από την πατρίδα μας το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του θανάτου, την αποδέσμευση από την Ε.Ε., την επιστροφή στην Ελλάδα όλων των στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ καταδικάζει και καταγγέλλει όλους όσους με κάθε τρόπο αξιοποιώντας την πανδημία, εκμεταλλευόμενοι την δικαιολογημένη ανησυχία του εργαζόμενου λαού, επιδιώκουν να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν 47 χρόνια τώρα, να καταργήσουν τις εκδηλώσεις και την πορεία στην πρεσβεία των φονιάδων των λαών.

Το ΕΚΘ, τα ταξικά Σωματεία του, οι εργαζόμενοι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δώσουμε το αγωνιστικό μας παρόν στις εκδηλώσεις για το πολυτεχνείο, καταθέτοντας και στεφάνια στο μνημείο των ηρώων, παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται για την προστασία της υγείας μας και του Θεσπρωτικού λαού, κάτι το οποίο αρνείται να κάνει η κυβέρνηση.

Αφετηρία των εκδηλώσεων η πλατεία Δημαρχείου, ώρα 16.00 Τρίτη 17 Νοέμβρη.

Το μήνυμα δεν σβήνει, το πολυτεχνείο ζει!

In this article

Join the Conversation