Και απο το ΚΚΕ στη Βουλή οι μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών


Οι μανταρινοπαραγωγοί, ποικιλίας κλημεντίνης, τόσο στον κάμπο της Κεστρίνης στη Θεσπρωτία όσο και στον κάμπο της Άρτας είναι απροστάτευτοι απέναντι στα παιχνίδια που παίζουν μεγαλοέμποροι – εξαγωγείς, οι οποίοι παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή τους αξιοποιώντας τα προβλήματα από την πανδημία, όπως το κλείσιμο της εστίασης. Επίσης ισχυρίζονται ότι οι χώρες στις οποίες έκαναν εξαγωγές έχουν γεμίσει με φθηνά μανταρίνια κυρίως από Ισπανία, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που διαθέτουν.
Η περίφημη «εξωστρέφεια», που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα της αγροτικής παραγωγής, αποδεικνύεται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών.
Οι μεγαλέμποροι στην αρχή της συγκομιδής ξεκίνησαν με τιμή 0,35Ε/κιλό τώρα έχουν φτάσει 0,23Ε/κιλό με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει και άλλο η τιμή. Η τιμή αυτή είναι μικτή, περιλαμβάνει τα κοπτικά που φτάνουν τα 10 λεπτά. Ο παραγωγός επομένως παίρνει στο χέρι 0,13Ε/κιλό τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 0,18Ε/κιλο. Σημειώνεται ότι πέρυσι η τιμή του μανταρινιού στον παραγωγό έφτανε μέχρι και τα 0,40 ευρώ/ το κιλό μικτά.
Οι μανταρινοπαραγωγοί αναγκάζονται και δίνουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί αφενός κινδυνεύουν τα μανταρίνια αν μείνουν στα δένδρα να “κουβιάσουν” καθώς επίσης αν υπάρξουν βροχές να καταστραφούν από μύκητες, αφετέρου τους κυνηγούν τα χρέη σε χαράτσια, ρεύματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλες υποχρεώσεις.
Οι μανταρινοπαραγωγοί και κυρίως οι βιοπαλαιστές του Ν. Θεσπρωτίας και του Ν. Άρτας όπως και όλης της Ελλάδας βιώνουν όλο και περισσότερο τη συρρίκνωση στο αγροτικό εισόδημα με τις τιμές παραγωγού στα προϊόντα να πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν οι τιμές των αναγκαίων υλικών για την παραγωγή, με τους φόρους να αυξάνονται, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Την ίδια ώρα που οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί δεν τα βγάζουν πέρα, τα κέρδη των μεγαλεμπόρων αυξάνουν, όπως επίσης και των Σούπερ Μάρκετ όπου το μανταρίνι φτάνει να πωλείται σε πενταπλάσια τιμή ξεπερνώντας, ακόμα και το 1Ε/κιλό, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολία μια εργατική λαϊκή οικογένεια να το προμηθευτεί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει, γιατί όπως λέει δεν το επιτρέπουν οι “νόμοι της αγοράς”. Οι “νόμοι της αγοράς” όμως μπορούν και εξασφαλίζουν τιμές και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, των οδικών αξόνων (διόδια), στους ομίλους επεξεργασίας σκουπιδιών, στους κλινικάρχες, στην ιδιωτική αεροπορική εταιρεία “AEGAN” κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
• Να στηριχθεί εισόδημα των μανταρινοπαραγωγών με έκτακτη ενίσχυση και να μπει φρένο στην κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων.
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (πχ αφορολόγητο πετρέλαιο κλπ)
• Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα μανταρίνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.



In this article

Join the Conversation