Κάτσης στον προϋπολογισμό | «Ωραιοποιείτε την κατάσταση. Πλήρη αποτυχία στην υγειονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες»

Η ομιλία +ΒΙΝΤΕΟ

O Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μάριος Κάτσης, ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι, «Ακόμη και τώρα ωραιοποιείτε την κατάσταση, παρατηρώ μάλιστα ότι έχετε μοιράσει και στοιχεία στους βουλευτές σας να λένε πόσα λεφτά δόθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Γιατί δεν λέτε ότι αυτά είναι δάνεια και θα κληθούν να τα πληρώσουν; Δεν ακούτε τον κ. Σκυλακάκη που λέει ότι για κάθε 1€ που παίρνετε θα σας το πάρουμε πίσω με μελλοντικό φόρο;»

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πλασματική εικόνα που παρουσιάζει σε σχέση με όσα συμβαίνουν, τόνισε ότι, «Ή δε σας ενδιαφέρει καθόλου αυτό που βιώνει ο μέσος πολίτης, ή είστε τόσο ξεκομμένοι από την κοινωνία, που από τις «Βερσαλλίες» σας, την κόλαση για την κοινωνική πλειοψηφία δεν την βλέπετε καν».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας καταλόγισε πλήρη αποτυχία στην κυβέρνηση, τόσο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όσο και στην ανάσχεση των βαρύτατων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. «Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, απέτυχε παταγωδώς με τραγικές συνέπειες, και απώλεια σχεδόν 3.000 συμπολιτών μας μόνο τον τελευταίο μήνα». Ενώ προσέθεσε πως «Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση, το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε ολόκληρη την ΕΕ. 11,7%, η ύφεση στην Ελλάδα, 4,3% ο μέσος όρος στην ΕΕ».

«Το θέμα της πανδημίας για τον πλανήτη μας μπορεί να είναι συλλογικό, αλλά η παταγώδης αποτυχία της αντιμετώπισής της στην Ελλάδα, είναι αποκλειστικά ζήτημα ατομικής ευθύνης του Κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.
Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στα ψηφιακά θέματα, ο Τμεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έθεσε σειρά ερωτημάτων για την αποτελεσματικότητα της. «Αλήθεια, τι κάνατε τόσο καιρό και δεν βγάλατε προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων; Γιατί δεν φροντίσατε στη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ψηφιακού εμπορίου υπό την αιγίδα των επιμελητηρίων;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα.

Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση για μεροληπτική πολιτική υπέρ των λίγων και ισχυρών ακόμα και μέσα στην πανδημία, «Η κυβέρνηση των ανέμελων «αρίστων» άνοιξε τα καταστήματα με τη μέθοδο clickaway, όταν με στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ, μόνο το 17% των επιχειρήσεων, δηλαδή οι αλυσίδες και τα πολύ μεγάλα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα e-shop και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «Γιατί δεν φροντίσατε να φτιάξατε δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, και γιατί δεν προχωρήσατε στην αναβάθμιση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ II που δημοπράτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Η κυβέρνηση των «αρίστων» άφησε τα παιδία μας χωρίς καθολική πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Πολλά παιδιά και νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, δεν έχουν υπολογιστή να συνδεθούν, αλλά ακόμα και όταν συνδέονται, η ιδιωτική πλατφόρμα που επιστρατεύσατε αδιαφανώς, πέφτει».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης, τόνισε πως, «H κατάσταση είναι στα πρόθυρα της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, και η κατάρρευσή της κυβέρνησης θα κάνει κρότο, μόλις υποχωρήσει ο φόβος που έχει ο κόσμος για την υγεία του. Τότε θα διαπιστώσετε ότι, ούτε η προπαγάνδα, ούτε η σκληρή καταστολή θα σας σώσουν».
In this article

Join the Conversation