Πάσχος σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Χαρδαλιά για τον Covid: “Η Ήπειρος είναι παράδειγμα συνέπειας”

Επιστολή

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. κ Υπουργοί,

Μετά και την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων(ECDC) o οποίος συμπεριλαμβάνει στον χάρτη του και την Ήπειρο, ως μια από τις λίγες «Πράσινες» περιοχές της Ευρώπης με τον δείκτη θετικότητας των τεστ για τον Covid-sars-2 να βρίσκεται σχεδόν στο 4% το τελευταίο διάστημα των δεκαπέντε (15) ημερών, θεωρούμε ως ΠΕΣΗ ότι ήρθε η στιγμή που μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό του «ακορντεόν».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις δύσκολες ώρες που πέρασε και συνεχίζει περνά η χώρα μας, το σύστημα υγείας καθώς και μεγάλο σύνολο του πληθυσμού της. Ήμασταν πάντα και παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτού του τόσου πολύτιμου αγαθού για όλους.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου με χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή ,με μεγάλα και υψηλά ποσοστά ανεργίας, βρίσκεται σε lockdown πριν την ανακοίνωση του γενικού lockdown της χώρας αφού είχε βρεθεί στην κατηγορία κόκκινου μέσα στον Οκτώβρη (ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).

Σήμερα, τρείς μήνες(3) μετά, με τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της ECDC να βρίσκεται στο απόλυτο πράσινο ,με αυξημένα test σε πολλά σημεία της να πιστοποιούνται καθημερινά αρνητικά και με τα εμβόλια τα οποία αργά αλλά σταθερά που πραγματοποιούνται και στην Ήπειρο, δύναται η δυνατότητα ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, μάσκα), ειδικά στοχευόμενα πρωτόκολλα λειτουργίας σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, με μοριακούς ελέγχους 72 ωρών σε όσους επιθυμούν για σοβαρούς ή επαγγελματικούς λόγους να εισέρθουν στην περιοχή της Ηπείρου καθώς και με ταυτόχρονο, οργανωμένο και ελεγχόμενο πιστοποιημένο test από τις ελληνικές αρχές και μόνο, όσων εισέρχονται από την Αλβανική μεθόριο, θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα να λειτουργήσει η επιχειρηματικότητα.

Σας ζητούμε με όλα τα παραπάνω να επανεξετάσετε την περίπτωση της Ηπείρου, ας γίνει η Ήπειρος το επίσημο test της Χώρας ελεγχόμενου με μέτρα, ανοίγματος της επιχειρηματικότητας από τις 15/01/2020.

Έχουμε νομίζουμε πλέον την ωριμότητα, γνωρίζουμε τους τρόπους προστασίας ,μπορείτε να σχεδιάσετε αυτού του είδους το μοντέλο ,υπάρχουν οι σταθμοί ελέγχου, τα διόδια και τα σύνορα ,υπάρχει πλέον γνώση και εμπειρία στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και παράλληλα έχει «εκπαιδευτεί» και η κοινότητα.

Από κάθε άποψη, θεωρούμε σήμερα ότι είμαστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέπειας, που από τις δύσκολες ώρες του Οκτωβρίου βρεθήκαμε σήμερα σε ασφαλές επίπεδο και έξω από την «στόχευση» της καθημερινής ενημέρωσης της ΓΓ Πολιτικής προστασίας εδώ και πλέον δυο μήνες.

Κ. Πρωθυπουργέ, κ. κ. Υπουργοί, θα πρέπει να αντιληφτείτε ότι με την λογική του «ακορντεόν», με τις χρηματοδοτήσεις σε μορφή δανείου ,με αναστολές ορισμένων πληρωμών για λίγους ακόμη μήνες, με click away και click inside, δεν μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε κανένα κλίμα επιβίωσης των επιχειρήσεων μας, δεν βγαίνουν οι αριθμοί και το γνωρίζετε καλύτερα και από εμάς, με όποια απόφαση λάβετε ακόμη και για ρύθμιση των χρεών λόγω covid-sars-2 ,για αναπτυξιακή στρατηγική αδύνατον να συζητάμε αυτή την ώρα.

Ελπίζουμε στην θετική απόφαση σας ελπίζοντας να λάβετε σοβαρά τα όσα προαναφέραμε και σας ζητούμε να γίνουμε εμείς «η Σαντορίνη του Χειμώνα» που εσείς καλέσατε τους Ευρωπαίους πολίτες να την επισκεφτούν ως ασφαλή προορισμό το καλοκαίρι που μας πέρασε και η οποία όπως δείχνουν σήμερα τα στοιχεία παρέμεινε ασφαλής και καθαρός προορισμός.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΠΕΣ Ηπείρου
& του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αλέξανδρος ΠάσχοςIn this article

Join the Conversation