Φωνή απόγνωσης για τις πλημμύρες στο Καλαμά

Ψήφισμα των ΤΟΕΒ

Μεγάλες για μία ακόμη φορά είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε όλες τις παρακαλάμιες κοινότητες από τα νερά του Καλαμά. Πρόεδροι των ΤΟΕΒ και  των Κοινοτήτων απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται. Τη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προχωρούν πρόεδροι ΤΟΕΒ και παρακαλάμιων κοινοτήτων.

Το σχετικό ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλιοεκκλησίου, Γολά, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης. Το ψήφισμα κοινοποιείται στους βουλευτές, την Περιφέρεια, τους δημάρχους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους.

Όπως τονίζουν τα χωριά πλημμυρίζουν «εθιμοτυπικά» και ο Καλαμάς παρασύρει καλλιέργειες, περιουσίες, δρόμους. «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού, καλλιέργειες μηδικής να καταστρέφονται σε μία νύχτα, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του ποταμού που φτάνει και κλείνει το οδικό δίκτυο», περιγράφουν στο ψήφισμά τους.

Οι πρόεδροι ρωτούν αν υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του φράγματος και τα θυροφράγματα, ποιος έχει την ευθύνη για την λειτουργία τους, ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, ποιος έχει την συνολική ευθύνη για τις καταστροφές που ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται και πού καταλήγουν τα ανταποδοτικά από το υδροηλεκτρικό.

«Παρακαλούμε να συναισθανείτε την καταστροφή που είναι ήδη εδώ στις παραποτάμιες περιοχές και να σκύψετε το κεφάλι δίνοντας άμεσες λύσεις» επισημαίνουν και δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο αλλά και κάθε νόμιμη ενέργεια.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!