Προς αποχώρηση από τις ελληνικές παραχωρήσεις υδρογονανθράκων η Repsol

Η εταιρεία η οποία συμμετέχει σε 3 παραχωρήσεις σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην ισπανική Repsol για την παραμονή της στις ελληνικές παραχωρήσεις υδρογονανθράκων. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει σε 3 παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, αν και επισήμως δεν έχει ειδοποιήσει τους συνεταίρους της, δεν κρύβει τις “τάσεις φυγής” από την ελληνική αγορά.

Πίσω από τη στάση των Ισπανών, βρίσκεται η γενικότερη συγκυρία στον κλάδο διεθνώς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχει σταματήσει μεγάλος αριθμός project, με πρώτα θύματα τα λιγότερο ώριμα πεδία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθρκάκων. Πρόκειται, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές για ένα παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο, που επιτείνεται εξαιτίας και της γενικότερης πράσινης ατζέντας και της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η ισπανική εταιρεία, με παρουσία σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της πλάνου σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των χωρών στις οποίες λειτουργεί σε λιγότερες από 14 μέχρι το 2025. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να δίνει έμφαση σε τέσσερις περιοχές, τον κόλπο του Μεξικού, την Αλάσκα, την Κολομβία και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, η εταιρεία σκοπεύει να περιορίσει τις επενδύσεις της στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τα επίπεδα των 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025. Ειδικά για την έρευνα, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 800 εκατ. δολάρια όλη την περίοδο μέχρι το 2025, όταν το 2017 μόνο ξόδεψε 700 εκατ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ήδη η Repsol στο μπλοκ των Ιωαννίνων έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ, μαζί με το συνεταίρο της Energean, για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Η πρόοδος των ερευνών στα δύο άλλα πεδία που συμμετέχει η Repsol στην Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Energean και στο Ιόνιο μαζί με την Ελληνικά Πετρέλαια, είναι μικρότερη και περιορίζεται στις προετοιμασίες για τις έρευνες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραχωρήσεις η Respol έχει και τον ρόλο του operator, ενώ στις δύο χερσαίες (Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία) διαθέτει μερίδιο 60%.

Απο το capital

 

In this article

Join the Conversation