Σπυρόπουλος | “Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και νέα πρόσωπα”

Συνέντευξη στο "Καρφί"

Κύριε Σπυρόπουλε, πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και που επικεντρώνεται την κριτική σας;

Το μεγαλύτερο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ εστιάζεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αρχικά άμεση αντίδραση και η μαζική συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα, μετατράπηκε στην πορεία, σε μια σπασμωδική και χωρίς σχέδιο διαχείριση. Οι σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι μπροστά. Οι εργαζόμενοι βλέπουν να αλλάζουν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις. Η ευέλικτη εργασία και η επιστροφή «δώρων» στους εργοδότες είναι πρακτικές που πολλαπλασιάζονται χωρίς να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βιώνουν την εγκατάλειψη αφού καμία από της υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν πραγματοποιήθηκε. Η επιλογή ελάχιστων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του κράτους (ΤΕΠΙΧ) δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός όσο αφορά στη φθηνή και γρήγορη δανειακή χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί τον κυριότερο βραχίονα γρήγορης ανάκαμψης σε μία οικονομία όπως η Ελληνική.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων σας βλέπει θετικά κάποιες βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης;

Αρχικά θέλω να τονίσω ότι οι μνήμες από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ακόμη νωπές. Το βασικό για του πολίτες είναι η χώρα να πηγαίνει προς θετική κατεύθυνση με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ως παράταξη συμβάλλουμε εποικοδομητικά με τις προτάσεις μας αλλά και με την θετική μας ψήφο στη Βουλή, σε σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους που ξεκίνησε το 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε σήμερα να προωθείται περαιτέρω; Στη μεγάλη εικόνα όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν καλυτερεύει επι της ουσίας την οικονομική κατάσταση αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Δεν εκσυγχρονίζει το δημόσιο τομέα αλλά αντίθετα ενισχύει το πελατειακό κράτος με νέες προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, ακόμη και με προσπάθειες παράκαμψης του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, στο τομέα της παιδεία, αντί να ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και η δωρεάν παιδεία, που αποτελούν πυλώνες για την βιώσιμη ανάπτυξη, η κυβέρνηση δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και αναξιοκρατία με την προσπάθεια αναγνώριση των πτυχίων από τα κολέγια.

Η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της στρατηγικής του κόμματός σας. Ποιους περιλαμβάνει για εσάς;

Οφείλουμε αρχικά όλοι να αναλογιστούμε τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση σήμερα. Ποιες είναι οι πραγματικές προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και τι ζητάνε οι πολίτες. Να τους ακούσουμε. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αξιοκρατία, η παροχή ίσων ευκαιριών σε παιδεία, υγεία και εργασία βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών που θα πρέπει να διέπουν κάθε προοδευτική διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι να συναντηθούμε με ανθρώπους και κινήματα που επιζητούν αυτή την αλλαγή, βρίσκονται στο περιθώριο και δεν συμμετέχουν απαραίτητα στους σημερινούς πολιτικούς σχηματισμούς. Το δικό μας όραμα, σε αντίθεσή με συγκολλήσεις κορυφής που μόνο στόχο έχουν την εξουσία, αφορά τη διεύρυνση της παράταξης και την προγραμματική σύγκλιση με όσους μοιράζονται τον ίδιο στόχο. Σε αντίθεση με όσους σκέφτονται ευκαιριακές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ εμείς οραματιζόμαστε οι ιδέες μας να γίνουν και πάλι πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία.

Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής; Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας και με ποιο τρόπο μπορείτε να αναστρέψετε αυτή την εικόνα;

Σίγουρα μας ανησυχεί και μας προβληματίζει όλους. Δεν έγινε το άλμα που περιμέναμε μετά τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του 2017 πολιτών που αισθάνονται πολιτικά κοντά στον χώρο και προσδοκούν τη δυναμική επανάκαμψή του. Ο κόσμος ζητάει από εμάς μία πιο δυναμική αντιπολίτευση με επιχειρήματα χωρίς λαϊκισμό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Κίνημα Αλλαγής κράτησε υπεύθυνη στάση, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό σε μία εποχή που η ζωή των πολιτών αλλάζει ραγδαία. Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα αλλά και τα πρόσωπα που θα μεταφέρουν το πως εμείς οραματιζόμαστε τη νέα Ελλάδα μετά την πανδημία είναι κάποια από τα θέματα που πρέπει θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα. Χωρίς εσωστρέφεια που θα μας καθηλώσει, αλλά με στόχο να πείσουμε και να εκφράσουμε τη μεγάλη βάση της παράταξης αλλά και της κοινωνίας.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κάνει στροφή και να επιστρέψει στις ρίζες του, να γίνει ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πυρήνας του Κινήματος Αλλαγής. Πορευόμαστε με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως ένα σύγχρονο προοδευτικό λόγο ώστε να απαντάμε στις σημερινές ανάγκες. Το φθινόπωρο όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής συντεταγμένα θα τα συζητήσουμε όλα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας μας αλλά κυρίως θα μιλήσουμε για το αύριο. Για τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα, τις επιδράσεις της ψηφιακής οικονομίας, τις ραγδαίες ανακατατάξεις στον ενεργειακό τομέα. Το νέο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, για τους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Να δούμε την Ελλάδα μέσα από τη θέση της στην Ευρωπαϊκής Ένωση μεσώ της ολοκλήρωσης, της σύγκλισης μεταξύ χωρών και κοινωνικών τάξεων.

In this article

Join the Conversation