Σαν σήμερα 12.02.1900 | Ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας ο Καλλίνικος Παλαιοκρασσάς

Συγκρούστηκε με την Τουρκοκρατία, όπως μαρτυρούν τα αρχεία από τους "Κώδικες" της Μητροπόλεως Παραμυθιάς, ενώ ήταν πολέμιος του αναγκαστικού εξισλαμισμού που επιχειρήθηκε στην περιοχή.

Ο Καλλίνικος Παλαιοκρασσάς γεννήθηκε στην Άνδρο. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1873 έχοντας ήδη χειροτονηθεί Διάκονος και αφού υπέβαλε διατριβή με τίτλο “Περί της αναγκαιότητος της Θείας Λατρείας”.

Υπηρέτησε ως Διάκονος στις Μητροπόλεις Ξάνθης και Χαλκηδόνος, στην τελευταία και ως Πρωτοσύγκελος.

Στις 8 Απριλίου 1880 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος έχοντας συνυποψηφίους τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Σμύρνης Στέφανο και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Μυτιλήνης Κύριλλο.

Στις 13 Απριλίου 1880 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος τιτουλάριος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Καλλίνικος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Πρεσπών Αλέξανδρο και Δεβρών Καλλίνικο.

Τον Φεβρουάριο του 1882 διορίστηκε Επίτροπος του απουσιάζοντος στην Κωνσταντινούπολη ως Συνοδικού Μητροπολίτου Βάρνης Κυρίλλου.

Στις 27 Νοεμβρίου 1882 εξελέγη Μητροπολίτης Βάρνης έχοντας συνυποψηφίους τους Επισκόπου Χαριουπόλεως Γεννάδιο και Παμφίλου Σωφρόνιο.

Στις 15 Οκτωβρίου 1887 εξελέγη Μητροπολίτης Στρωμνίτσης έχοντας συνυποψηφίους τον Μητροπολίτη Αγχιάλου Γρηγόριο και τον Επίσκοπο Πέτρας Θεόκλητο. Τον Ιούλιο του 1892 παραιτήθηκε και διέμενε στην Κωνσταντινούπολη.

Την 1 Ιουνίου 1893 εξελέγη Μητροπολίτης Κώου έχοντας συνυποψηφίους τον Μητροπολίτη Λέρου Χρύσανθο και τον Επίσκοπο Κίτρους Λεόντιο.

Στις 11 Ιανουαρίου 1900 εξελέγη Μητροπολίτης Παραμυθίας έχοντας συνυποψηφίους τους Επισκόπους Μελιτουπόλεως Ιωακείμ και Περιστεράς Μελέτιο.

Η ενθρόνιση του στην Παραμυθιά πραγματοποιηθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1900.

Συγκρούστηκε με την Τουρκοκρατία, όπως μαρτυρούν τα αρχεία από τους “Κώδικες” της Μητροπόλεως Παραμυθιάς, ενώ ήταν πολέμιος του αναγκαστικού εξισλαμισμού που επιχειρήθηκε στην περιοχή.

Εκοιμήθη ως Μητροπολίτης Παραμυθιάς στην Πρέβεζα όπου νοσηλευόταν στις 30 Σεπτεμβρίου 1906 οπου και τον διαδέχτηκε ο Ιερόθεος Ανθουλίδης

In this article

Join the Conversation