Δημοτικό συμβούλιο για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με βιομάζα, ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

Το αίτημα

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου

Τις τελευταίες ημέρες έντονη ανησυχία και αναβρασμός έχει προκληθεί σε περιοχές του Δήμου μας εξαιτίας της επιχειρούμενης έναρξης εργασιών για την κατασκευή 2 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καύσης βιομάζας. Η μία μονάδα σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στην τοπική κοινότητα της Χόικας και η άλλη σε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Προδρομίου και Καμινίου.

Η κατασκευή της μονάδας της Χόικας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε δημότες τόσο της Χόικας όσο και της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Αχέροντα. Οι κάτοικοι μέσω κειμένου υπογραφών και αναρτήσεων στον τοπικό τύπο, αντιτίθενται στο έργο εγείροντας ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και εγγύτητας σε κατοικημένη περιοχή και σε περιοχή ζώνης υψηλής αγροτικής καλλιέργειας.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για την χωροθέτηση της δεύτερης μονάδας. Μάλιστα προχθές συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό γραφείο Προδρομίου όπου κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους στους ιδιώτες επενδυτές, προβληματισμοί και αντιδράσεις που εστιάστηκαν στα ζητήματα της προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Γενικότερα, αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική της ΕΕ και όλων των τελευταίων κυβερνήσεων σε σχέση με την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτικοποίηση, απελευθέρωση, απορρύθμιση) μεταφράζεται σε υψηλή κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο και ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών επενδυτών. Έτσι κορυφογραμμές απειλούνται με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών ενώ μεγάλα τμήματα εύφορης γης από καλλιέργειες μετατρέπονται σε ενεργειακές μονάδες παραγωγής κάθε λογής ΑΠΕ.

Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς και τις έντονες τοπικές αντιδράσεις είναι αδιανόητο το Δημοτικό μας Συμβούλιο να μένει αμέτοχο για το συγκεκριμένο θέμα ή να τοποθετείται μέσω μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων ή μέσω διαρροών στον τοπικό τύπο.

Ως δημοτική παράταξη λοιπόν αιτούμαστε την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος και των εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν:
• Ευσταθούν οι ενστάσεις των κατοίκων (περιβαλλοντική απειλή, εγγύτητα σε κατοικίες και καλλιέργειες);
• Για ποιον ή ποιους λόγους ένα τόσο σημαντικό θέμα, ενώ έχει ιστορία άνω των 6 ετών, ήταν άγνωστο στους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους αλλά και στους κατοίκους των περιοχών αυτών; Γιατί δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο;
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή ώστε να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους από τη χωροθέτηση τέτοιων ή ανάλογων ενεργειακών μονάδων και για την προστασία της χρήσεων γεωργικής εκμετάλλευσης του δήμου μας;

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση και στους φορείς των κάτοικων των εν λόγω περιοχών (πρόεδροι και μέλη τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων) ώστε να εκφράσουν στο σώμα τις ενστάσεις τους.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ηλίας Κουτσής
Ηλίας Δημήτρης Χρήστου



In this article

Join the Conversation