Στο Σούλι για τα γκράφιτι της επανάστασης ο «Εύρυτος»

Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά και στο Σούλι, θα δούμε σύντομα μορφές ηρώων της Επανάστασης του 1821 να «ζωντανεύουν» μέσα από έργα ενός νέου...

Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά και στο Σούλι, θα δούμε σύντομα μορφές ηρώων της Επανάστασης του 1821 να «ζωντανεύουν» μέσα από έργα ενός νέου καλλιτέχνη που έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα σε προσόψεις κτιρίων στην Αθήνα, τους τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τα βλέμματα και το ενδιαφέρον.

Ο καλλιτέχνης «Εύρυτος», που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, επέλεξε να υπογράφει τα έργα του με το όνομα ενός λιγότερο γνωστού ήρωα της ιστορίας, του Εύρυτου, ενός από τους 300 του Λεωνίδα, ο οποίος τυφλώθηκε από ασθένεια λίγες ημέρες πριν τη μάχη και παρέμεινε μέχρι να πέσει ηρωικά μαζί με τους συντρόφους του στις Θερμοπύλες, αντί να επιστρέψει στη Σπάρτη.

Δε θεωρεί τον εαυτό του «γκραφιτά», παρόλο που τα μόλις εννέα έργα του έχουν γίνει διάσημα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως γιατί η έμπνευσή του από τους ήρωες της Επανάστασης συνέπεσε και με τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Προέκυψε το γκράφιτι. Γενικότερα είχα μια ενασχόληση με τη ζωγραφική αλλά αυτό πραγματικά έτυχε και πήρε μεγάλη έκταση λόγω της ανάγκης που έχει ο κόσμος να νιώσει κοντά του αυτούς τους ήρωες», αναφέρει μιλώντας στον Η.Α.

Η ελληνική ιστορία αποτελεί μια πηγή έμπνευσής για τον ίδιο, αλλά το γεγονός των 200 ετών από την Επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα να κεντρίσει και το ενδιαφέρον των πολιτών, με την αποδοχή αυτή να εκπλήσσει τον καλλιτέχνη. «Το ξεκίνησα χωρίς καμία προοπτική, απλά για να τεστάρω το χέρι μου, να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει και πόσο καλός μπορώ να γίνω. Αναπαράχθηκε όμως και λόγω της επετείου και λόγω της ανάγκης του κόσμου, που δεν είχε δει ξανά κάτι τέτοιο», σημειώνει.

Η αποδοχή του κόσμου αποτυπώνεται στα κοινωνικά δίκτυα και στα σχόλια που λαμβάνει, αλλά όχι μόνο. «Η αγάπη του κόσμου είναι πράγματι διάχυτη και το εκλαμβάνω αυτό τόσο μέσω των social media αλλά και τη στιγμή που ζωγραφίζω, που στέκεται να δει, να βγάλει φωτογραφίες, να με ρωτήσει και να εξηγήσω την ιστορία. Δε θεωρώ ότι όλη αυτή η αγάπη και ο ενθουσιασμός απευθύνεται στο πρόσωπό μου, αλλά περισσότερο στη θεματολογία μου και τους αγωνιστές», σημειώνει ο Εύρυτος, που το επόμενο διάστημα έχει βάλει στόχο να ζωγραφίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ηρωικές μορφές της Επανάστασης στην πρωτεύουσα, αλλά και στην Ήπειρο.

Απο την εφημερίδα “Ηπειρώτικος Αγων”

 

 

In this article

Join the Conversation