Νίκος Αρβανίτης | “Η ζωή βγάζει ταλέντα συνέχεια”

Συνέντευξη στο Cosmopoliti.

Ένας από τους εκλεκτούς ηθοποιούς του χώρου. Η καλλιτεχνική του πορεία διακρίνεται από ποιότητα, ουσία, συνεργασίες με καταξιωμένους σκηνοθέτες και σημαντικά έργα της παγκόσμιας αλλά και ελληνικής δραματουργίας.

Ο ταλαντούχος Νίκος Αρβανίτης έγινε ηθοποιός για να υπηρετήσει την Τέχνη του και όχι για την αναγνωρισιμότητα, η οποία πολλές φορές είναι πρόσκαιρη… Παρ ’ότι δεν την επεδίωξε έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ερμηνείες του τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Χαίρει άκρας εκτίμησης από τους συναδέλφους του και από το κοινό για το ήθος και την αξιοπρέπεια του. Πάντα βγαίνει να μιλήσει για τη δουλειά του, την καινούργια του συνεργασία ,το έργο και το ρόλο που καλείται να υποδυθεί κάθε φορά. Η παρουσία του και η συμμετοχή του στο cast κάθε δουλειάς, θεατρικής , τηλεοπτικής ή κινηματογραφικής προσδίδει κύρος και ο ίδιος μας έχει χαρίσει αξιοπρόσεκτες ερμηνείες, πολλές από τις οποίες άφησαν τη σφραγίδα του ανεξίτηλη στο χρόνο.

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι εξαιρετικός και στις τραγωδίες , γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα εκφραστικά μέσα που απαιτεί αυτό το δύσκολο- το δυσκολότερο θεατρικό είδος- και προπάντων έχει την κατάλληλη φωνή. Γιατί για να παίξεις τραγωδία, αν δεν έχεις φωνή, δεν μπορείς να σταθείς και να σηκώσεις το βάρος του ρόλου σου. Είναι ένας από τους ηθοποιούς που κοσμούν το λειτούργημά τους και ένας ακάματος εργάτης της Τέχνης του.

Τη φετινή σεζόν τον βλέπουμε στον επιτυχημένο’’ Ήλιο’’ του ΑΝΤ1.

Ανιδιοτέλεια: Είδος προς εξαφάνιση , χρειάζεται προστασία ενώ είναι βασικό συστατικό για να υπάρχει κάτι με έμπνευση , πολύ συχνά δεν το χρησιμοποιούμε.

Βιβλία: Θυμάμαι ότι υπήρχαν στο σπίτι μας από τότε που γεννήθηκα! Δεν είχαμε τίποτε άλλο, αλλά βιβλία είχαμε πάντα. Νιώθω μαζί τους πολύ οικεία .

Γενικός εγκλεισμός: Μία κατάσταση η οποία θα της δώσει ένα τέλος το εμβόλιο. Lock down, γενικός αποκλεισμός είναι ο θανάσιμος εχθρός του θεάτρου… Αποδεικνύεται ότι όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός στηρίζεται στην επαφή .Το lock down μπορώ να το δεχτώ μόνο ως άξονα, όχι ως φυσική κατάσταση.

Δημιουργία: Το μέγα ερώτημα στη ζωή είναι τι έκανε γύρω από αυτό. Ποιο λιθαράκι έβαλε ο Ίδιος γύρω από τη δημιουργία . Τυχαίνει πάρα πολλές οι ευχές που δίνω, αφού πω’’ Χρόνια πολλά και καλά με υγεία ‘’να προσθέτω και το δημιουργία.

Έκφραση: Είχα πάντα μία αντιπάθεια στους ανέκφραστους ανθρώπους .

Ζωή : Ένα θαύμα μπροστά στα μάτια μας, το οποίο είναι αδιανόητο , ενώ βλέπουμε αυτό το θαύμα να το κακοποιούμε. Είμαστε τέρατα;

Ήλιος: Μία ευτυχής συγκυρία, ένα αντίβαρο μέσα σε αυτή την τρομερά δύσκολη χρόνια του ’20 . Ήλιος, μία σειρά που σέβεται τον θεατή με άξιους συνεργάτες, από την παραγωγή , τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες τους πάντες.

Θέατρο: Είναι το ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου πια . Εν τέλει αυτό έμαθα να κάνω. Σε αυτό ζω! Το θέατρο ταυτίζεται με τον άνθρωπο είναι σαν να γεννήθηκαν μαζί. Φαίνεται πως το πρώτο πράγμα που έμαθε να κάνει ο άνθρωπος και το πρώτο που είχε ανάγκη ήταν να λέει ιστορίες που τις έκανε θέατρο, για αυτό και δεν θα πεθάνει ποτέ το θέατρο. Δεν κινδυνεύει, πολλές φορές κινδυνεύουν οι άνθρωποι του, όπως τώρα με τον covid 19.

Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού : Είναι η λύση στο δράμα. Εννοείται ότι θα το κάνω και προτρέπω να κάνουν το ίδιο όλοι οι συνάδελφοί μου.

Καλοκαιρινά σχέδια: Ποιος κάνει σχέδια σήμερα; Ας τα αφήσουμε καλύτερα .

Λόγος: Ένα από τα δύο κορυφαία πράγματα στο θέατρο. Εν αρχή ην ο λόγος ! Ο λόγος ως λέξη , ο λόγος ως αιτία , ο λόγος ως επικοινωνία, ως συνύπαρξη . Άρα ο λόγος ως πηγή ευτυχίας.

Μανιέρα: Υπάρχει καλή και κακή. Υπάρχει, έτσι και αλλιώς, γιατί ο κάθε ηθοποιός έχει το δικό του αποτύπωμα. Είναι το καλό στην Τέχνη να βγάζεις το δικό σου αποτύπωμα, όταν ξεπέσει αυτό, όμως, σε συνταγή και σε ευκολία και μιμητική είναι θάνατος της τέχνης και της υποκριτικής.

Νέα γενιά ηθοποιών: Η ζωή βγάζει ταλέντα συνέχεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηθοποιούς , βγαίνουν ηθοποιοί εξαιρετικοί, όχι πολλοί. Το μόνο που με φοβίζει με τους νέους είναι ένα περιβάλλον ’’ θορύβου ‘’στο οποίο δουλεύουν, κάνουν δηλαδή πολλά πράγματα μαζί που αυτό τους στερεί τη συγκέντρωσή τους .

Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Τα πάντα! Δεν υπάρχουν αυτοί οι δύο διαχωρισμοί, όλα τα θεατρικά έργα είναι πατρίδα μας.

Οικογένεια: Το άλλο κομμάτι της ζωής μου, το οποίο έτυχε να το κάνω και πολύ νωρίς. Κύτταρο, πηγή δύναμης , καταφύγιο, ορμητήριο, να είναι καλά…

Παράγωγες τηλεοπτικών σειρών: Όταν τολμούν , τις περισσότερες φορές, έχουν δικαιωθεί. Ελπίζουμε να τολμούν πάντα …

Ρόλοι: Πάρα πολλοί τους οποίους πιστεύω ότι κανέναν από αυτούς δεν αντιμετώπισα με προχειρότητα και βιασύνη. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να με συντηρούν για πολλά χρόνια ψυχικά…

Σεβασμός: Αναλλοίωτη αξία, αρκεί να μην μετατρέπεται σε ατολμία για δοκιμή καινούριων πραγμάτων…

Τραγωδία: Είναι η έναρξη του θεάτρου παγκοσμίως! Αισθάνομαι πολύ στα νερά μου ,όταν έρχομαι αντιμέτωπος με αυτό το είδος.

Υπόληψη: Είναι μία άξια που την καταλαβαίνουμε καλύτερα, όταν πέσουμε σε ανυποληψία.

Φωνή: Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θέλει να έχει φωνή. Έχουν συντριβεί άνθρωποι και καθεστώτα που προσπάθησαν να την περιορίσουν. Από τους ανθρώπους ακόμη και το μωρό όταν βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του, βγάζει έναν ήχο, σαν να θέλει να μιλήσει… Η φωνή είναι ζωή, επικοινωνία ,τέχνη, επαφή.

Χρόνος: Αμείλικτος… Λέει ο Ριχάρδος ο τρίτος : ‘’Πριν χαλούσα το χρόνο, τώρα ο χρόνος χαλάει εμένα.’’ Το καλό με το χρόνο είναι ότι ή διαστέλλεται ή συστέλλεται, ανάλογα με το περιεχόμενο που τον χρησιμοποιούμε , γι’ αυτό χρόνος είναι εναντίον μας, αλλά ταυτόχρονα , αν δεν του δώσουμε αυτή τη σημασία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος φίλος μας…

Ψυχική ηρεμία: Την ψυχή μας θα έπρεπε να την φροντίζουμε, όπως πηγαίνουμε στο φούρνο κάθε μέρα για να πάρουμε ψωμί, αλλά δεν το κάνουμε. Η ψυχή έχει σωματικά αποτυπώματα μας δίνει σημάδια, όταν είναι κακοποιημένη και παρατημένη, ποτέ δεν είναι αργά για τη φροντίδα της.

Ωραίες συνεργασίες: Αυτό που επιθυμούμε πάντα στο θέατρο και στη ζωή είναι να έχουμε ωραίες συνεργασίες και ωραίες συναντήσεις. Ευγνωμονώ την τύχη για αυτό, γιατί είχα και έχω πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και συναντήσεις . Οι συνεργασίες και οι συναντήσεις είναι σαν μικρά δεντράκια που θέλουν πότισμα, αρκεί να γίνεται αυτό από όλες τις πλευρές.



In this article

Join the Conversation