Μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού στη Θεσπρωτία

14 συνολικά στην Ήπειρο

Σε 14 συνολικά δείγματα που έχουν σταλεί από την Ήπειρο εντοπίστηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Πρόκειται για την βρετανική μετάλλαξη που σύμφωνα με τους επιστήμονες διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στην χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο ακόμη δείγματα από τα Γιάννινα βρέθηκαν με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε δείγματα που είχαν σταλεί από ασθενείς που προέρχονται από την Αλβανία και νοσηλεύτηκαν στα Γιάννινα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην Άρτα έχουν εντοπιστεί μεταλλαγμένα στελέχη σε δύο δείγματα, στη Θεσπρωτία επίσης σε δύο δείγματα, στα Γιάννινα σε οκτώ συνολικά δείγματα και στην Πρέβεζα σε δύο δείγματα.

Επίσης έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις σε τρία δείγματα ασθενών από την Αλβανία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός δειγμάτων που στέλνεται για γονιδιωματική ανάλυση είναι περιορισμένος.

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων όλης της χώρας αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2)

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!