To ανυπότακτο Σούλι στην Μηχανή του Χρόνου.

Νέα εκπομπή σήμερα από την "Μηχανή του χρόνου" στο "Cosmote History" στις 21.00

Το Ανυπότακτο Σούλι στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Σουλιωτών στα προεπαναστατικά χρόνια. Επανάληψη επεισοδίου Κυριακή 14 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα

Οι Σουλιώτες συγκρούστηκαν πολλές φορές με την οθωμανική ηγεσία κατά την προεπαναστατική περίοδο κερδίζοντας την αυτονομία τους και εξαπλώνοντας την κυριαρχία της σε 66 χωριά της Ηπείρου. Η δημοσιογραφική έρευνα στέκεται στα άγνωστα ντοκουμέντα που σχετίζονται με την πολεμική δράση των οικογενειών, που οργανώνονταν σε φάρες και δρούσαν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Ιστορική είναι η απάντηση που έστειλε ο Λάμπρος Τζαβέλλας, αρχηγός μίας από τις ισχυρότερες οικογένειας του Σουλίου στον ραδιούργο Αλή πασά, που κρατούσε όμηρο τον γιο του και άλλους αιχμάλωτους, απειλώντας να τους σκοτώσει. Ο Τζαβέλλας αποκρίθηκε «Είμ’ εδώ, να διαφεντεύσω την Πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέπτην. Ο υιός μου θέλει αποθάνει, εγώ όμως απελπίστως θέλω τον εκδικήσω πριν ν’ αποθάνω».

Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε στους ορεινούς όγκους της Θεσπρωτίας και κατέγραψε τα τοπόσημα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και δράσης των Σουλιωτών, που θεωρούνταν οι πολεμικές μηχανές της εποχής τους. Η οργάνωσή τους θύμιζε τους αρχαίους Σπαρτιάτες. Εκπαιδεύονταν στα όπλα από παιδιά, ήταν φοβεροί νυχτομάχοι και αιφνιδίαζαν τον εχθρό με καταδρομικές επιχειρήσεις. Λειτουργούσαν με άγραφους νόμους, που όποιος τους παρέβαινε τιμωρούνταν ακόμα και με θάνατο. Πίστευαν στη λεγόμενη μπέσα και αν παραβιαζόταν, μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε βεντέτα. Σαράντα χρόνια πριν από την επανάσταση, ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να εκδώσει φιρμάνι και να διατάξει εκστρατεία εναντίον τους, η οποία οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα των Τουρκαλβανών.

Η «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάζει τα χρονικά ορόσημα που προεπαναστατικά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί με επιτυχία ο οθωμανικός ζυγός. Η εκπομπή καταγράφει τις συγκρούσεις των Σουλιωτών με τον Αλή πασά, ο οποίος τους κυνήγησε μέχρι εσχάτων. Τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη του πασαλικίου των Ιωαννίνων, ο Αλής διέταξε επίθεση εναντίον τους. Οι Σουλιώτες απέκρουσαν με επιτυχία τον στρατό του Αλή, προκαλώντας την οργή του. Από τότε ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια εξόντωσής τους.

Η εκπομπή φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Σουλιωτών στα προεπαναστατικά χρόνια. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τις μάχες των ανυπότακτων Θεσπρωτών και τον αγώνα τους για αυτονομία, λίγα μόλις χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821.

Στην εκπομπή μιλούν: οι απόγονοι σουλιώτικων οικογενειών Κίτσος Μπότσαρης, Κώστας Τζαβέλλας και Αθηνά Τζαβέλλα, οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης, Παναγιώτης Μιχαήλαρης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Νίκος Βασιλάτος, Δημήτρης Λυριτζής, ο οθωμανολόγος – τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο ιστορικός ερευνητής Ανάργυρος Φαγκρίδας, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι του Σουλίου» Γιάννης Μπανίκας, η Λαμπρινή Πανταζή, μέλος της αδελφότητας «Το Ηρωικό Σούλι», ο Γιώργος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ο συγγραφέας Αναστάσιος Παπασταύρου.
In this article

Join the Conversation