Αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες

Οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι στους Δήμους Σουλίου, Δωδώνης, Ζηρού, και Πρέβεζας, εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι στους Δήμους Σουλίου, Δωδώνης, Ζηρού, και Πρέβεζας, εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, συνυπογράφουν ανακοίνωση κατά της προγραμματιζόμενης εγκατάστασης 46 ανεμογγενητριών στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

Οι Σταύρος Αμάραντος, Χρύσανθος Κυριαζής, Κωνσταντίνος Κύρλας, Ειρήνη Παπαδημητρίου (Πρέβεζας), Μενέλαος Γείτονας (Ζηρού), Ηλίας Κουτσής, Δημήτρης-Ηλίας Χρήστου (Σουλίου), Τάσος Τόκας (Δωδώνης), αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η προτεινόμενη επένδυση θα αποδίδει ενέργεια ίση με το 51,89% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν το 2020 πανελλαδικά, και 16,5% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Καταγγέλλουν ότι «στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας, η οποία θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν».

Τονίζουν ακόμα ότι «δεν εφησυχάζουν» από τις αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. «Άλλωστε ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμαρχος Ζηρού έχει ρίξει γέφυρες αποδοχής της πρότασης αν ‘υπάρξουν διαβεβαιώσεις’, όπως είπε».

Θεωρούν ότι «είναι αυταπάτη και ψευδαίσθηση μετά απ’ όλα αυτά, να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην ‘οικονομική ανάπτυξη της περιοχής’, στην ‘προστασία της δημόσιας υγείας’, στην ‘ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον’. Ακόμη κι αν σε επίπεδο συμβάσεων τέτοιοι όροι γίνουν τυπικά αποδεκτοί, η πράξη έχει δείξει ότι στη συνέχεια, καμιά δέσμευση δεν θα τηρηθεί».

Σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής «θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες» και πως, ακόμα και με αντισταθμιστικά οφέλη, «πάλι δεν θα δεχόμασταν την τοποθέτηση Α/Γ στην περιοχή μας, εκτιμώντας την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί».

Θεωρούν «φωτογραφική» την πρόταση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για εν λευκώ αδειοδότηση αιολικών πάρκων μέχρι του υψομέτρου των 1200 μ. και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών μόνο για έργα σε μεγαλύτερο υψόμετρο, «που στην πράξη αφήνει το τεράστιο αιολικό πάρκο της περιοχής μας εκτός κάδρου».

Ζητούν να «σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων» και διευκρινίζουν ότι «ο δρόμος για την οριστική ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης δεν θα είναι εύκολος, επειδή προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας».

Τέλος, σημειώνουν ότι «για να έχει ο αγώνας ουσιαστικό αποτέλεσμα και προοπτική, θα πρέπει να αναδεικνύει την ανάγκη του εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού, σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».



In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!