O ΣΥΡΙΖΑ Σουλίου για τις μονάδες ενέργειας με βιομάζα

Ανακοίνωση

Η χωροθέτηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους επενδυτές. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Η αυτοδιοίκηση είναι το δημοκρατικό ανάχωμα των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Σήμερα είναι οι μονάδες βιορευστών/βιομάζας, αύριο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας/ΑΣΠΗΕ) στα βουνά του Σουλίου και αλλού και σημειώνουμε την συνεχιζόμενη ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων στην πεδιάδα υψηλής παραγωγικότητας του Δήμου μας .

Η Κυβέρνηση ΝΔ με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (Ν.4685/2020) που έφερε, και με το πρόσχημα της «απλοποίησης» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβάθμισε τη δημόσια διαβούλευση και τις διαδικασίες γνωμοδότησης φορέων, ενώ πολιτικοποίησε, για προφανείς λόγους, τη διαδικασία εξέτασης φακέλων που παραπέμπονται στο Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει άναρχη έκρηξη αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΠΕ που ξεσηκώνουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Δήμου Σουλίου συμπαραστέκεται ενεργά στις πρωτοβουλίες των κατοίκων της περιοχής μας, που εναντιώνονται στην εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων βιορευστών/βιομάζας, καθώς υπάρχουν εύλογες αναπάντητες ανησυχίες για το πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις προστασίας που θέτει η νομοθεσία.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση για την μετάβαση και την επίτευξη του Εθνικού στόχου για καθαρή ενέργεια. Είμαστε ΥΠΕΡ των επενδύσεων σε ΑΠΕ στην περιοχή μας, αρκεί να γίνεται σεβαστή η γνώμη των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δήμου, να υπάρχει εγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο και να προστατεύεται το περιβάλλον

Η δημιουργία μιας ή περισσότερων ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή του Δήμου, του ΤΟΕΒ και επαγγελματιών με επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα είναι η αρχή μιας φιλόδοξης προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προϋπάρχουσες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μας, όπως ο αγροτουριστικός κλάδος με καθαρούς κανόνες ώστε να μην αποβαίνει η μία αναπτυξιακή δραστηριότητα εις βάρος της άλλης.



In this article

Join the Conversation