Απάντηση περιφερειάρχη στον πρόεδρο του Προδρομίου

Τι αναφέρει για τις αδειοδοτήσεις

ΠΡΟΣ: Toπικό Συμβούλιο Προδρομίου Δήμου Σουλίου

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Σύμβουλοι,

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα αν θα έπρεπε να απαντήσω σε μια επιστολή χωρίς καν αναφορά του ονόματος του συντάκτη της, η οποία ενώ απευθύνεται στο πρόσωπό μου και στάλθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου ηλεκτρονικά μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας 22 Μαρτίου, αναρτήθηκε την ίδια ημέρα σε ιστοσελίδα, δίνοντας την αίσθηση ότι εκείνο που επιδιώκεται τελικά είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

Μου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η επιθετικότητά του συντάκτη της, που εμφανίζεται να εκπροσωπεί το Τοπικό Συμβούλιο Προδρομίου, ζητώντας ευθύνες από λάθος φορέα όσον αφορά την αδειοδότηση της Μονάδας Βιοαερίου.

Εκείνο που δεν έγινε αντιληπτό, ή σκόπιμα παρερμηνεύεται είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν εκδίδει αποφάσεις, όπως δεν εξέδωσε και τη συγκεκριμένη. Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως οι Δήμοι και κατά περίπτωση άλλοι φορείς, γνωμοδοτούν και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει είτε το Υπουργείο κεντρικά, είτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Άρα είναι ακατανόητη η εμμονή σας σε βάρος του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας η οποία δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να αποτρέψει την έκδοση μιας απόφασης για περιβαλλοντικούς όρους, ούτε πολύ περισσότερο να την ακυρώσει.

Όντως η Επιτροπή Περιβάλλοντος επί προεδρίας της τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε κατατεθεί για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου από βιορευστά στην περιοχή σας. Θα μπορούσε δε να μην είχε γνωμοδοτήσει καν και να θεωρηθεί σιωπηρώς θετική. Δεν το έπραξε όμως.

Ήταν, αν όχι η πρώτη, από τις πρώτες της κατηγορίας αυτής και βεβαίως η τότε απόφαση πάρθηκε σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις από τους κατοίκους και από όσους σήμερα – και δικαίως- διαμαρτύρονται.
Στη συνέχεια όμως όταν άρχισαν να έρχονται κι άλλες τέτοιες μελέτες, οι εισηγήσεις μου ήταν για αρνητική γνωμοδότηση εφόσον οι ύλες προς επεξεργασία δεν προέρχονται από την περιοχή. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς και πάλι να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ενστάσεις μας σε όλες τις περιπτώσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αν και ο συντάκτης της επιστολής δηλώνει ότι «δεν θέλει να προβεί σε λαϊκισμούς κ.ο.κ.», τελικά δεν το αποφεύγει κάνοντας συγκρίσεις με Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια κ.α., που βεβαίως δεν αναπτύχθηκαν εξαιτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βεβαίως συνέδραμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα σε ζητήματα υποδομών, ανάδειξης μνημείων κ.α., όπως το ίδιο πράττει και για κάθε άλλη περιοχή της Ηπείρου.

Δεν είναι ώρα, ούτε και πρόθεσή μας να απαριθμήσουμε παρεμβάσεις και δράσεις στην περιοχή του Δήμου Σουλίου, ενδεικτικά όμως μπορώ να σας αναφέρω ορισμένες, όπως η συμβολή της Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην Παραμυθιά, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Καρβουναρίου, η αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων, η οδική σύνδεση προς Σούλι, η μελέτη που εκπονείται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου, η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο Αεροδρόμιο, η έξοδος προς Γκρίκα- Ψάκα, οι καθαρισμοί στον Αχέροντα και στο Κοκκυτό, μέχρι και η ανάληψη της ευθύνης διοίκησης του ΤΟΕΒ, ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών του Δήμου Σουλίου.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Περιφέρεια έχει θέσει απαράβατο όρο να μη γνωμοδοτεί θετικά για μονάδες βιοαερίου εφόσον η πρώτη ύλη δεν εξασφαλίζεται από την ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων, αλλά θεσμικά δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την απόφαση για τη συγκεκριμένη μονάδα – καθώς η άδεια έχει εκδοθεί από άλλη Υπηρεσία. Αν έχετε υπόψη σας νόμιμη διαδικασία η οποία μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση της μονάδας, είμαστε πρόθυμοι να σας συνδράμουμε.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ



In this article

Join the Conversation