Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Ανακοίνωση

Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020 1.100.000 συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους για την περίοδο Ιούνη 2015 – Μάη 2016 ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με υπόμνημά της πρός τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο κοινοποιεί και πρός τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο διπλός «κόφτης» στα αναδρομικά επιβλήθηκε με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον «τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων για το φορολογικό έτος 2020» (ΦΕΚ Β’ 797/1.3.2021) . Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να καταβάλλει τα αναδρομικά έντοκα και αφορολόγητα, τα φορολογεί και μάλιστα διπλά και πιο συγκεκριμένα:
α) ως φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις με συντελεστή 22-42% για το 2015 και με συντελεστή 22-45% για το 2016 και
β) ως Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστή 2-8% για το 2015 και με συντελεστή 2,2-10% για το 2016.
Συνέπεια αυτής της διπλής άγριας φορολόγησης των αναδρομικών θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους να επιστρέψουν τα μισά στο κράτος!

Το υπόμνημα, με ημερομηνία 24.3.2021, της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου οι νόμοι 4051και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015, Μάης 2016), η Κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Αυτή την απόφαση η Κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός και από τα 4δίς που ήταν να καταβληθούν. Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.
Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών. Μετά από τόσες περικοπές η φορολόγηση που επιβάλλεται στα ποσά των αναδρομικών είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους ατόκως.»In this article

Join the Conversation