Εκτός χάρτη η Θεσπρωτία από το πρόγραμμα ανάκαμψης | Του Παναγιώτη Νταή

....μένουμε για μια ακόμη φορά «εκτός νυμφώνος»...

Τελικά η Θεσπρωτία ανήκει στην ελληνική επικράτεια; Γιατί αν ανήκουν πως εξηγείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έργο της περιοχής μας στο περίφημο Πρόγραμμα Ανάκαμψης από την πανδημία;

Μήπως οι δημόσιες υποδομές υγείας του τόπου μας δεν δοκιμάζονται; Μήπως οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου, της ιχθυοκαλλιέργειας, της γεωργίας – κτηνοτροφίας στην περιοχή μας δεν πλήττονται; Μήπως δεν υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναμένουν χρηματοδότηση (περιφερειακός δρόμος Ηγουμενίτσας, σύνδεση Εγνατίας με Μαυρομάτι, παράλια οδός Ηγουμενίτσας Πρέβεζας, εμπορευματικό κέντρο κ.α.);

Προφανώς και οι οικονομικές – κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας «αγγίζουν» και τη Θεσπρωτία, όπως επίσης υπάρχουν και μεγάλα έργα που θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν. Η επιλογή όμως για την κατάρτιση του προγράμματος ήταν να μην συμμετάσχει η αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς, αλλά μόνο τα Υπουργεία, κάτι που αποτέλεσε μέγα σφάλμα.

Έτσι, δεν δόθηκε η ευκαιρία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποβάλλει προτάσεις. Προφανώς υπήρξαν παράπλευρες επαφές και πιέσεις για την ένταξη έργων, αλλά οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στον τόπο μας, φαίνεται ότι εξαντλούν τη δυνατότητα παρεμβάσεων για μικροεξυπηρετήσεις (ακυρώσεις προστίμων, δωρεές ακινήτων από Δήμους στο Κράτος, ρουσφιέτια κ.α.) και δεν ασχολούνται με τα μεγάλα και σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Ο μόνος πολιτικός φορέας που «όργωσε διαδικτυακά» την Ελλάδα και άκουσε τις προτάσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας ήταν το ΚΙΝΑΛ, που διαθέτει τα πλέον έμπειρα στελέχη στον τομέα της κατάρτισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και έχει κυριολεκτικά στο συλλογικό του …DNA έννοιες όπως περιφερειακή ανάπτυξη και δημοκρατικός προγραμματισμός, που είναι απόλυτα αναγκαίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυστυχώς, η τεκμηριωμένη πρόταση του ΚΙΝΑΛ δεν εισακούστηκε.

Η Κυβέρνηση έμεινε στην τυπική διαδικασία της ενδοϋπουργικής διαπραγμάτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση αρκέστηκε σε θεωρίες συνωμοσίας και διαπλοκής και δεν κατάλαβε (ως συνήθως) το βασικό πρόβλημα που είναι η παντελής απουσία σωστής οργάνωσης του προγράμματος.

Συνεπώς, μένουμε για μια ακόμη φορά «εκτός νυμφώνος» με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν ορισμένα μικρά έργα στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος. Αυτό εξαρτάται βέβαια από την διαχειριστική ικανότητα και επάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και χωρίς καθυστερήσεις για την διεκδίκηση των όποιων ευκαιριών.

Αν πάρουμε όμως ως μέτρο σύγκρισης το ΕΣΠΑ ή το περιφερειακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (στο οποίο η Θεσπρωτία κατατάσσεται σταθερά για 20 περίπου χρόνια στην τελευταία θέση μεταξύ των Νομών της Ηπείρου, με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας και της Τ.Α.) τότε δεν πρέπει να τρέφουμε πολλές ελπίδες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι μεγάλο αναπτυξιακό έργο στη Θεσπρωτία έχει να εκτελεστεί από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή αν πούμε ότι μεγάλο έργο θα υλοποιηθεί και πάλι μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην εξουσία, θα μεταθέσουμε το ζήτημα σε ένα απώτερο μέλλον, τότε θα πρέπει αυτοί που μας κυβερνούν τώρα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ή αυτοί που μας κυβέρνησαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια και προσδοκούν να μας ξανακυβερνήσουν άμεσα, να σοβαρευτούν και να ασχοληθούν σοβαρά με τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου, αντί να σπαταλούν το χρόνο και την όποια ενέργεια έχουν σε μικρά και ασήμαντα θέματα. Το σύνθημα τους από εδώ και πέρα πρέπει να είναι «κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ». Μόνον έτσι θα καταφέρουν να συνδυάσουν την πολιτική και αυτοδιοικητική τους παρουσία με κάτι θετικό για τον τόπο



In this article

Join the Conversation