Εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας | Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Ανακοίνωση

Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στην μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται τη πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί την μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Με σπαστά ρεπό, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Είναι παραμύθι ότι «πασχίζουν» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας. Χιλιάδες κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά.

Η συνολική απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών της, μας αφορούν όλους. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στον covid-19, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, με δεκάδες σπίτια. Που εργαζόμαστε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και τους πελάτες.

Η παραγωγή δεν σταμάτησε, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από το κατάστημα στο σπίτι και οι διανομείς δουλεύουμε σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω από τεράστια πίεση. Τα μέσα ατομικής προστασίας κατά κύριο λόγο αποτελούν δική μας ευθύνη, ακόμη ένα κόστος που πρέπει να καλύψουμε απ’ το ανασφάλιστο μεροκάματο.

Έχουν επιβάλλει ένα μοντέλο απασχόλησης χωρίς ένσημα και ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας, προκρίνοντας την ατομική συμφωνία κόντρα στην συλλογική διεκδίκηση. Ποιος έχει την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στο δρόμο χωρίς προστασία, χωρίς πρόσβαση ούτε καν για την ατομική μας ανάγκη.

Διεκδικούμε:

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.
  • Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δε θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 21.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα σας καλούμε να συμμετέχετε στην σύσκεψη που οργανώνει το σωματείο μας με τη μορφή τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 5 Απρίλη στις 9μ.μ απο εδω και στην κινητοποίηση στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα την Παρασκευή 9 Απρίλη στις 1 το μεσημέρι.In this article

Join the Conversation