Το φυσικό & ανθρωπογενές περιβάλλον και το χριστιανικό πολιτιστικό απόθεμα της Παραμυθιάς

Ημερίδα του ΚΠΕ Θεσπρωτίας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλιατών-Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Ι.Μ.Γηρομερίου , την Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσπρωτίας, το Δήμο Σουλίου και το Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς, πραγματοποίησε εκπαιδευτική ημερίδα στις 16 Απριλίου 2021 με τίτλο: «Στοιχεία Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και Χριστιανικού πολιτιστικού αποθέματος στην περιοχή Παραμυθιάς-Σουλίου».

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», Άξονας προτεραιότητας 6.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στον χώρο του παλιού νερόμυλου Ντούμα στην Κρυσταλλοπηγή Δήμου Σουλίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Παραμυθιά, στο Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς, στο Πυργόσπιτο-Κούλια Παραμυθιάς και απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Θεσπρωτίας.

Σκοπός η μεταφορά γνώσεων σχετικά με την σχέση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικών στοιχείων των εκκλησιαστικών κτισμάτων, σε αρμονική θέση στο φυσικό μωσαϊκό, που παράλληλα αποτελούν πρότυπα υπακοής στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Το περιεχόμενο της εργασίας αυτής εστίασε σαφώς στην προβολή κτισμάτων και τοπίων στον Θεσπρωτικό χώρο και την διατήρηση αυτής της αυθεντικότητας, σε παράλληλο δρόμο με την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Οι ώρες παρουσιάσεων σε μορφή ζωντανού διαλόγου ήταν 14:10 με 16:20 μ.μ. της Παρασκευής 16/4/2021, που προαναφέραμε, ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα Cisco Webex Meetings

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
14:10-14:30 Νερόμυλος Ντούμα-Υδροκίνηση, Δημήτριος Χατζησταμάτης ΠΕ11 μέλος Π.Ο Κ.Π.Ε Φιλιατών.
14:45-15:05 Iερός Ναός Παναγίας Παραμυθιάς, Αρχιμ. Μεθόδιος Ντελής, Θεολόγος, Ηγούμενος Ι.Μ. Γηρομερίου.
15:20-15:40 Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς, Κων/ντίνα Λάππα ΠΕ02 υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου Παραμυθιάς.
16:00-16:20 Πυργόσπιτο – Κούλια Παραμυθιάς, Σταυρούλα Χήτα, Αρχαιολόγος.




In this article

Join the Conversation