Το τοπικό Μ-Λ ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα με τον ακρωτηριασμό του 46χρονου

Ανακοίνωση

Ακόμα ένα βαρύ εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει εργαζόμενους που είτε έχουν χάσει τη ζωή τους η έχουν τραυματιστεί σοβαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά το εργατικό ατύχημα έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Απρίλη, κατά τη διάρκεια συντήρησης των μηχανημάτων σε λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στην Ψάκα Παραμυθιάς, μπήκε σε λειτουργία ο ταινιοδρόμος του μηχανήματος με αποτέλεσμα ο συνάδελφος μας να χάσει το χέρι του.

Το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί απλά ένα «ατύχημα» ή μια «κακιά στιγμή», αλλά είναι αποτέλεσμα της κατάστασης και των όρων εργασίας που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας και οι ελλείψεις προσωπικού που καλύπτονται με τις υπερωρίες και τις κακοπληρωμένες μικρές και εποχιακές εργολαβίες, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καπιταλιστικής παραγωγικής διαδικασίας.

Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, οι επιπτώσεις από τις επαγγελματικές ασθένειες που στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας δεν καταγράφονται, είναι αποτέλεσμα του στόχου του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η υπάρχουσα σήμερα νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται από την εργοδοσία και το αστικό κράτος μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών δεν ελέγχει την εφαρμογή της. Το παρατηρήσαμε έντονα τον τελευταίο χρόνο με τις συρροές κρουσμάτων κορονοϊού στις επιχειρήσεις.

Τα περισσότερα ατυχήματα είναι απόρροια της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, του άγχους, της αβεβαιότητας για το μέλλον, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων και μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι κυβερνήσεις.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις

Το Μ-ΛΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους μπροστά στη Εργατική Πρωτομαγιά να οργανωθούν και να παλέψουμε συλλογικά για :
o Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
o Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
o Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ
o Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
o Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
o Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας.
o Άμεση επίδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο.
o Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας και στις απλήρωτες υπερωρίες. Υποχρεωτική καταβολή άδειας για όλους τους εργαζόμενους μετά από υπερεργασία είτε από αλλεπάλληλες αλλαγές βάρδιας στην παραγωγή.
o Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όλων των αντεργατικών νόμων.Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους. Υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις.



In this article

Join the Conversation