Ο Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγ. Δονάτου, ανήμερα του Πάσχα +Φωτογραφίες

Χωρίς το έθιμο του ντυσίματος & της συνοδείας του Μητροπολίτη

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το πρωί, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον Εσπερινό παρέστησαν  ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, η Θεματική Αντιπεριφεριάρχης Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση και ο Αντιδήμαρχος Σουλίου κ. Φώτιος Δημητρίου τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγήν της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε κόκκινα αυγά ευχόμενος προς όλους Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

O φετινός Εσπερινός της Αγάπης, τελεσθηκε χωρίς το ξεχωριστό έθιμο, που διατηρείται και αναβιώνει στην Παραμυθιά την Κυριακή του Πάσχα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που αφορά το ντύσιμο & της συνοδείας του Μητροπολίτη απο τις αρχές και κατοίκους της πόλης. Το εκκλησιαστικό αυτό έθιμο, υπάρχει στα λειτουργικά των Ελληνικής εκκλησιάς, ωστόσο πλέον τηρείται σε ελάχιστες Μητροπόλεις της χώρας, ενώ στην περίπτωση της Παραμυθιάς, διατηρήθηκε και εδραιώθηκε καθώς είχε την ιδιαιτερότητα της μετατροπής της συνοδείας του Μητροπολίτη, ως άτυπο τάγμα ασφαλείας, από τον φόβο επεισοδίων κατά του ποιμενάρχη, αρχικά από τους Τούρκους και στην συνέχεια από τους Τσάμηδες.




In this article

Join the Conversation