Επιστολή των λογιστών Θεσπρωτίας προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αιτήματα για Προθεσμία Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων 2021 – Άδεια και Ασθένεια Λογιστή Φοροτεχνικού – Ηλεκτρονικά Βιβλία

Διανύουμε τον 15ο μήνα της πανδημίας ως άνθρωποι αλλά και ως επαγγελματίες Λογιστές/Φοροτέχνες. Προφανώς, όλοι θεωρούμε ότι αυτές οι δύο ιδιότητες- η ανθρώπινη και η επαγγελματική/ εργασιακή- έπρεπε να ισορροπούν, ειδικά σε αυτή την έκτακτη, παγκόσμια δυστοπική συγκυρία, σε ένα λεπτό σχοινί, μεταξύ ωρών εργασίας, υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης.

Για τους επαγγελματίες του κλάδο μας οι ώρες εργασίες καθ΄όλο αυτό το χρονικό διάστημα του ενός και πλέον έτους υπήρξαν- και παραμένουν- ατελείωτες κυριολεκτικά. Οι ίδιοι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, με περίπου 1350 εγκυκλίους και αποφάσεις, Νομοθεσία – ΠΝΠ 23 και πληθώρα δελτίων Τύπου, να έχουν εκδοθεί. Συνυπολογίζοντας και τις ερμηνευτικές διατάξεις των παραπάνω είναι ευνόητο ότι οι εργατοώρες που απαιτούνται από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που εργάζονται στον λογιστικό/ φοροτεχνικό κλάδο είναι πρωτόγνωρα υπερβολικές. Πρέπει να σημειωθεί από μέρους μας εμφατικά ότι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε καθημερινά και μετ’ επιτάσεως να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να μην νοσήσουμε και μείνουν οι υποχρεώσεις των εταιρειών που εξυπηρετούμε (συνεργαζόμαστε) «στον αέρα». Γιατί, ατυχώς, δεν προβλέπεται απολύτως καμία παράταση υποχρεώσεων φορολογουμένων σε περίπτωση ασθένειας του λογιστή τους (με μοναδική εξαίρεση εάν οι λογιστές/ φοροτέχνες νοσήσουν από κορωνοϊό ΚΑΙ νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο). Σταθμίσαμε λοιπόν την ανθρωπιά, την εργασιακή ηθική και τον επαγγελματισμό μας ψηλότερα και από την οικογένειά μας ακόμα, τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους. Θέσαμε πάνω απ’ όλα αυτό που θεωρήσαμε ως καθήκον μας, ώστε να εξακολουθήσουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, να στηρίζουμε έμπρακτα και στο πεδίο, την παραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τελικά, το ελληνικό κράτος και την κοινωνία στο σύνολό τους.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσής, όπως: αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες 1-2-3-4-5-6 & 7, προγράμματα περιφερειών, Τεπίχ ΙΙ, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων 1 & 2, πρόγραμμα Γέφυρα 1 & 2, μειώσεις μισθωμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται, πρόγραμμα Συνεργασία, προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και eshops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό , θέατρο, πολιτισμό- και πολλά ακόμα χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα τα ανωτέρω υλοποιήθηκαν από τον κλάδο των λογιστών / φοροτεχνικών.

Αν ο κλάδος των λογιστών/ φοροτεχνικών «κατέβαζε ρολά», αν δεν ξεπερνούσαν εαυτούς οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε αυτόν, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε το δημόσιο εν γένει, ούτε καν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να φτάσουν έγκαιρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Είναι πασιφανές ότι το (λογικό) χρονικό κενό για να ολοκληρωθούν αυτές οι νέες εργασίες, ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών επωμίστηκε (στην πλειονότητά τους αφιλοκερδώς) δυσανάλογο, δυσβάστακτο εργασιακό βάρος, σεβόμενος της ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταστάσεων. Η κυβέρνηση νομοθετούσε και αποφάσιζε και οι λογιστές υλοποιούσαν όλα τα μέτρα στήριξης.

Είναι η ώρα για την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των λογιστών/φοροτεχνικών και να δώσει το δικαίωμα στον λογιστή/φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δώσει το δικαίωμα στην γυναίκα λογίστρια/φοροτεχνικό να εγκυμονήσει! Είναι δικαίωμα μας και είναι υποχρέωση σας να θεσμοθετήσατε εδώ και τώρα την επαγγελματική προστασία μας απέναντι στους πελάτες μας. Και μαζί, την προστασία των Ελλήνων πολιτών/ φορολογούμενων έναντι προστίμων και ποινών που θα επιβληθούν τελικά αδίκως, για καθυστερήσεις που οφείλονται όχι σε πονηρία ή προσπάθεια φοροδιαφυγής αλλά στις έκτακτες συνθήκες που εξακολουθεί να διαμορφώνει η πανδημία.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021 όπως προσφάτως θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 31 Ν. 4797/2021 παραμένει παρόμοιος με το 2020. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη ότι ως κλάδος θα είμαστε μέχρι τον Αύγουστο, 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με εργασιακό βίο που εκτός των καθημερινών έχει επί της ουσίας επεκταθεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε μία πλατφόρμα που λήγει ή να προλάβουμε μια προθεσμία που εκπνέει. Ζητούμε από τούδε και στο εξής ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις τόσο για Φορολογούμενους όσο και για Φοροτεχνικούς -Λογιστές.

Ζητούμε να εφαρμόζεται το εύλογο διάστημα των 5 μηνών υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων κάθε χρόνο. Ειδικά για φέτος με τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με την καθυστερημένη λειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις είναι αδύνατο να είμαστε συνεπείς έως 27/8/2021. Θεωρούμε επιβεβλημένο και ηθικά σωστό απέναντι στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να οριστεί από σήμερα η 30/09/2021.

Σκοπίμως δεν αναφέραμε το καινοτόμο εγχείρημα, της εκτός covid εποχής, των ηλεκτρονικών βιβλίων, διότι μόνο αυτό είναι μία κατηγορία από μόνο του, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά και την σημασία του αλλά και την προσπάθεια που χρειάζεται για την υλοποίηση του. Σε κάθε περίπτωση όμως ,ζητούμε να είστε συνεπείς στις δεσμεύσεις σας ότι η εφαρμογή δε θα εφαρμοστεί όσο υπάρχει η πανδημία . Επιπλέον θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση η εφαρμογή myDATA να είναι έτοιμη και λειτουργική καθώς και οποιαδήποτε ηλεκτρονική ενέργεια που διενεργείται μέσα σε αυτή να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένο Λογιστή-Φοροτεχνικό.

Μαζί με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δώσαμε και εμείς μία τεράστια μάχη για να μπορεί να σταθεί όρθια η οικονομία της χώρας. Κατ’ επέκταση συνεσφέραμε τα μάλλα στην ορθή λειτουργία του κράτους και, φυσικά, του τομέα της Υγείας.

Ζητάμε το αυτονόητο μετά από 15 μήνες κοινωνικής και εθνικής προσφοράς με όλο μας το είναι και την ψυχή, το δικαίωμα στην ξεκούραση, το δικαίωμα της ηθικής επιβράβευσης..

Περιμένουμε την θέση σας κύριε Υπουργέ και επίσης περιμένουμε την θέση των φορέων μας Ο.Ε.Ε. , Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Κ.Ε.Ε.Ε., των Επιμελητηρίων της Ηπείρου και των βουλευτών της Περιφέρειάς μας.

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.
Ήρθε η ώρα να μας παράσχετε τα αυτονόητα.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!