Ο Μ. Κάτσης για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες της Θεσπρωτίας

Η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει και από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν. Αυξήσεις έχουμε...

Η μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει και από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν. Αυξήσεις έχουμε στις 9 από τις 11 οικιστικές ζώνες τις Ηγουμενίτσας, στις 3 ζώνες της πόλης της Παραμυθιάς, στις 3 ζώνες επίσης της πόλης των Φιλιατών, και σε περιοχές όπου διαμένει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θεσπρωτίας, όπως η Νέα Σελεύκεια, το Γραικοχώρι, το Λαδοχώρι, το Μαυρούδι, ο Παραπόταμος, η Πλαταριά, τα Σύβοτα, η Πέρδικα, το Γαρδίκι, το Καριώτι, το Προδρόμι, η Γλυκή, η Νεράιδα, ενώ επίσης έχουμε δεκάδες νέες εντάξεις σε μικρότερους οικισμούς του Νομού. Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε κάποιες επί μέρους περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Σχετικά με το θέμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μ. Κάτσης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που βιώνουμε και της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει γύρω μας, αποφάσισε να εκτινάξει τις αντικειμενικές αξίες επιβαρύνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της Θεσπρωτίας στο οποίο είναι εγκατεστημένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Νομού, έχουμε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ του 2022, και 20 επιπλέον φόρους και τέλη επί των ακινήτων, όπως τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικές παροχές, τέλη που αφορούν την ακίνητη περιουσία κτλ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όλες αυτές οι αυξήσεις θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο και τις τιμές των ενοικίων των ακινήτων.
Επίσης οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες θα βάλουν κόφτη σε σειρά κοινωνικών παροχών που αφορά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας η οποία τις έχει πραγματική ανάγκη, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπάρχει πιθανότητα να υπερβαίνει πλέον το κατά περίπτωση όριο που ισχύει μέχρι σήμερα, βάση του οποίου είναι δικαιούχοι των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε κάνει σημαίες της ως αντιπολίτευση, την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και τη μεσαία τάξη, έρχεται στην πράξη να αποδείξει ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας τρόπος για να εξαπατήσει τους πολίτες και να πάρει την ψήφο τους. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να φέρει ελαφρύνσεις στα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα που αφορούν μια ελάχιστη μειοψηφία, εις βάρος μάλιστα όλων των άλλων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αφού πήρε την ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και δρομολογημένη να εφαρμοστεί από το 2019, η οποία για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, και την κατέβασε ώστε να ελαφρύνει ιδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκ. ευρώ.
Αντί λοιπόν για ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις, πολλές και καλύτερες δουλειές που έταζε προεκλογικά, η κυβέρνηση έφερε οικονομική ασφυξία, νέο πτωχευτικό για να αρπάξει τις περιουσίες όσων χρωστάνε, δεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους, και αυξήσεις φόρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κι όλα αυτά μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

In this article

Join the Conversation