Το τοπικό Μ-Λ ΚΚΕ για την σημερινή απεργία

Ανακοίνωση

Εκτρωματικές αντεργατικές διατάξεις χαρακτηρίζουν το εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνει για την ψήφιση του στη Βουλή.
Η κυοφορία του κράτησε μήνες γεγονός που φανερώνει και το μεγάλο αντεργατικό βάρος που φέρνει.
Τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούν να το διαχειριστούν απέναντι στις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που δημιουργεί με μια εκστρατεία εξωραϊσμού του. Με μια προκλητική προπαγάνδα που διαφημίζει τη θέσπιση αυξημένων και απλήρωτων υπερωριών ως “όχι στις απλήρωτες υπερωρίες” και ως “ενίσχυση του εισοδήματος του εργαζόμενου”. Τη διάλυση το κανονικού εργατικού ωραρίου ως “ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής”. Τις εργασιακές “ρυθμίσεις” μεγαλύτερης εργατικής εκμετάλλευσης και το χτύπημα του εργατικού συνδικαλισμού και του δικαιώματος της απεργίας ως νομοθεσία που “δίνει δύναμη στον εργαζόμενο”! Το κυβερνητικό νομοσχέδιο έρχεται να επιπέσει σαν λαιμητόμος πάνω σε βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επιδιώκει να επιβάλει:
-Την καταναγκαστική αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζόμενων που μπορούν να ανέλθουν μέχρι και τις 11ωρες την ημέρα και 150 ώρες υπερωριακή απασχόληση το έτος.
-Την “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου.
-Την “εξαίρεση από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας” των μισθωτών απασχολούμενων ενός πολύ μεγάλου αριθμού κλάδων.
– Τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι, σε περιπτώσεις που δικαιώνονται από τα δικαστήρια ότι η απόλυση τους είναι παράνομη και άκυρη, αντί να επαναπροσλαμβάνονται από την επιχείρηση που απολύθηκαν να παραμένουν απολυμένοι παίρνοντας μια μικρή πρόσθετη αποζημίωση.
-Τις νέες βαθιά αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές αντιαπεργιακές διατάξεις του.
Οι στόχοι του νομοσχέδιου είναι να προσφέρει στην εργοδοσία, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο:
– Να απομυζά πρόσθετη και φθηνότερη εργασία από τους εργαζόμενους με την ελαστικοποίηση της μέσα από την υπέρβαση των χρονικών ορίων εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και άλλων αργιών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την προώθηση νέων μορφών εργατικής εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία.
–Να αντικαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές συμφωνίες εργασίας.
–Να είναι πιο απελευθερωμένο στις απολύσεις.
–Να μπουν υπό έλεγχο η δράση και οι αποφάσεις των εργατικών συνδικάτων.
–Να υπονομευθεί η λήψη απόφασης και η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας
Η προώθηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου χτυπάει δυνατά τον κώδωνα κινδύνου για τα εργασιακά, οικονομικά, συνδικαλιστικά, και απεργιακά δικαιώματα και έπρεπε να έχει θέσει σε γενικό αγωνιστικό συναγερμό από καιρό την εργατική τάξη. Γι αυτό έπρεπε να υπάρχει ισχυρή πίεση στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν πανεργατικούς απεργιακούς αγώνες και διαδηλώσεις.

ΑΝΤ΄ ΑΥΤΟΥ ΟΜΩΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΡΠΙΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΗ.
Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση στρέφουν το εργατικό κίνημα οι ηγεσίες που ελέγχονται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που συνέπραξαν στη μετάθεση της προκηρυγμένης απεργίας του Ε. Κ. Αθήνας και άλλων Ε.Κ. αλλά και της ΑΔΕΔΥ από Πέμπτη 3/6, στην Πέμπτη 10/6, ακολουθώντας τις διασπαστικές ενέργειες της διορισμένης, φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σαμποτάρισε την απεργία στις 3/6, όπως είχε σαμποτάρει και την απεργία της Πρωτομαγιάς! Η μετάθεση του αγώνα αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζομένους που είχαν αποφασίσει να απεργήσουν την Πέμπτη 3/6 ενώ περιορίζει τις αντιστάσεις που υψώνει ο κόσμος της εργασίας και φέρνει πιο κοντά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός στόχος των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, το έργο των οποίων σιγοντάρει «αγωνιστικά» το ΠΑΜΕ!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μαθητές να απεργήσουν και να διαδηλώσουν έτσι ώστε η Πέμπτη 10/6
να γίνει αφετηρία νέων αγώνων κόντρα στην βάρβαρη αντεργατική πολιτική!

In this article

Join the Conversation