Καλύβα, Τσαμάτος και Σιωμόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου “Ελλάδα-Αλβανία, προβλήματα και προοπτικές” +ΒΙΝΤΕΟ

Στο επίκεντρο η εκτέλεση των 49 Προκρίτων

Στην βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών “Ελλάδα-Αλβανία, προβλήματα και προοπτικές” που επικεντρώθηκε στα εγκλήματα των Τσάμηδων και κυρίως στην εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημοσίας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα. Επίσης παρόν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωάννινων Παναγιώτης Τσαμάτος αλλα και ο κ. Σιωμόπουλος, ολοι τους απόγονοι εκτελεσθέντων με τους 49 Προκριτους της Παραμυθιάς

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας  και ο Εμανουήλ Δρακάκης καθηγητής αρχειονομίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.

Σημεία απο την ομιλία της Αθηνάς Καλύβα:

“Η συγκίνηση μεγάλη, ιδιαίτερα όταν παρευρίσκομαι στο ίδιο πάνελ με εξαίρετους συμπατριώτες τον κο καθηγητή και τον αγαπητό Ντίνο. Ιδιαίτερα μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κο Τσαμάτο για όλες τους τις προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των ανθρώπων μας.
Εμείς οι απόγονοι των ανθρώπων αυτών μεγαλώσαμε κρατώντας βαθιά μέσα μας τη μνήμη. Η θυσία τους και η έξοδος από τη ζωή με αυτόν τον ηρωικό τρόπο, μας άφησε ισχυρές παρακαταθήκες και ένα περήφανο παράσημο στο στήθος.
Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη τους, αλλά και να τη μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές.
Ισχυρή μέσα μου η εικόνα του παππού μου εκ μητρός όπως μου μεταφέρθηκε: Ο παππούς άρρωστος στο κρεβάτι με πυρετό, χτυπήματα στην πόρτα φωνές, ο παππούς να σηκώνεται και να ακολουθεί περήφανα, αφού διαπίστωσε ότι δεν κινδύνευε άλλος από την οικογένεια: Ζήτησε μία κουβέρτα γιατί κρύωνε: Η γιαγιά του έδωσε μια μπλε στρατιωτική αεροπορίας: Αυτή είναι η τελευταία εικόνα κι εγώ πάντα τη ζω… Αυτά από την πλευρά της μαμάς μου.
Από την πλευρά του πατέρα μου τύχη αγαθή: Φίλος Μουσουλμάνος ακούγοντας στο σχολείο Βούλγαρη κουβέντα του διαβόητου Μαζάρ Ντίνο με απόσπασμα όπου ωρυόμενος, γιατί έλειπαν από την περιβόητη κατάσταση ο πατέρας μου και ο παππούς μου έτρεξε να τους προειδοποιήσει, ότι ερχόταν να τους πάρουν…
Τελευταία στιγμή κατόρθωσαν να διαφύγουν στους αντάρτες…
Το βιβλίο εξαιρετικό, βοηθάει τη μνήμη και τη συζήτηση των αυτονόητων… να μην ξεχνάμε ποτέ πόσα υπέφερε ο τόπος. Γι’ αυτό στην περιοχή, πρώτη σε όλη την Ελλάδα φούντωσε το αντάρτικό από τον Οκτώβριο του ’41 (Μπαλούμης-Γεωργίου), ακριβώς γιατί η μειονότητα των Τσάμηδων (Σαδίκ) ταγμένοι με τους Ιταλούς- εκτελούσαν κατά το δοκούν.
Ισχυρά τα συμπεράσματα του βιβλίου. Για το έγκλημα μία αλυσίδα στην τέλεια βαρβαρότητα που έζησε η Ήπειρος-κανείς δεν πλήρωσε… ούτε κάποιος εζήτησε ουσιαστικά συγνώμη ούτε από τη μειονότητα η οποία ανακηρύσσει πρόεδρο Τσαμουριάς (Λάτο) και κάνει εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη.
Το βιβλίο ενισχύει τη μνήμη και βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους. Οι Τσάμηδες τάγχθηκαν, συνεργάστηκαν, συμμετείχαν στην τέλεια βαρβαρότητα. Έχουμε συγχωρέσει, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει”

 

In this article

Join the Conversation