Πως να ξεχωρίσετε ένα χειροποίητο χαλί από ένα χαλί μηχανής

Στον κόσμο των χαλιών, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που επικρατούν στην κατασκευή τους: τα χειροποίητα χαλιά και τα χαλιά κατασκευασμένα από μηχανή. Τα χαλιά που κατασκευάζονται από μηχανήματα...

Στον κόσμο των χαλιών, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που επικρατούν στην κατασκευή τους: τα χειροποίητα χαλιά και τα χαλιά κατασκευασμένα από μηχανή. Τα χαλιά που κατασκευάζονται από μηχανήματα αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των χαλιών που πωλούνται σήμερα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους καταναλωτές ως μια πιο οικονομική και άμεση λύση. Ωστόσο, τα χαλιά μηχανής σπάνια πλησιάζουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα που εντοπίζουμε στα χειροποίητα περσικά και ανατολίτικα χαλιά.

Επειδή τα χειροποίητα χαλιά τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα χαλιά μηχανής, είναι απολύτως λογικό να θέλετε να γνωρίζετε εάν το νέο χαλί που θα αγοράσετε είναι αυθεντικό. Φυσικά, αγοράζοντας τα χειροποίητα χαλιά Εφραίμογλου, εξασφαλίζετε τη βέλτιστη ποιότητα του χαλιού σας, συνδυασμένο με τις οικονομικότερες τιμές της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους χαλιών. Σε αυτό το άρθρο, θα εισαγάγουμε μερικούς βασικούς όρους όσον αφορά την κατασκευή χειροποίητων χαλιών και πώς να τα ξεχωρίζουμε από τα αντίστοιχα χαλιά μηχανής.

Χειροποίητο χαλί Lingo
Όταν εισχωρείτε στον κόσμο των ποιοτικών χειροποίητων χαλιών, μπορεί να νιώσετε σαν να μαθαίνετε μια άγνωστη γλώσσα. Μην αφήσετε όμως αυτό να σας αποτρέψει! Οι όροι των χαλιών που πρέπει να γνωρίζετε δεν είναι τόσο περίπλοκοι όσο φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Όταν εμπεδώσετε αυτή την ιδιαίτερη “γλώσσα” των χαλιών, θα σας διευκολύνει στο να επικοινωνήσετε αυτό που ψάχνετε, λαμβάνοντας την καλύτερη δυνατή απόφαση κατά την αγορά ενός χαλιού.

Στημόνι, υφάδι και πέλος
Όλα τα χαλιά είναι κατασκευασμένα με τουλάχιστον τρία διαφορετικά νήματα ή ίνες, με βάση το πώς χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός χαλιού. Το στημόνι του χαλιού που αποτελείται συνήθως από βαμβάκι είναι οι θεμελιώδεις ίνες του χαλιού που διαμορφώνουν το μήκος του. Το υφάδι είναι οι θεμελιώδεις ίνες που διαμορφώνουν το πλάτος του χαλιού. Τα νήματα του πέλους είναι συνήθως βαμμένο μαλλί ή μετάξι και τα οποία κατα τη κατασκευή του χαλιού σχηματίζουν το σχέδιο και την υφή του χαλιού.

Χειροποίητα χαλιά και κιλίμια
Υπάρχει και ένας τρίτος τύπος χειροποίητου χαλιού που δεν παρουσιάζει καθόλου πέλος: τα χειροποίητα πλεκτά χαλιά. Αυτό το στυλ χαλιού παρουσιάζει αρκετές ονομασίες, αλλά είναι πιο γνωστά και ως κιλίμια. Σε αντίθεση με άλλους τύπους χαλιών, τα χειροποίητα χαλιά ή κιλίμια δεν έχουν κόμπους και τούφες. Αντ ‘αυτού, τα πολύχρωμα νήματα υφασμένα μέσω του στημονιού τοποθετούνται για να σχηματίσουν το μοτίβο του χαλιού. Το αποτέλεσμα είναι μια ελαφριά, ανθεκτική και συχνά αναστρέψιμη επένδυση. Παραδοσιακά, τα κιλίμια είναι χαλιά tribal, και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν πιο γεωμετρικά μοτίβα παρά τα περίτεχνα και περίπλοκα μοτίβα λουλουδιών και μενταγιόν που παρατηρούμε συνήθως στα κοινά χαλιά.

Περσικά χαλιά και ανατολίτικα χαλιά
Το περσικό χαλί είναι μια ετικέτα που συχνά δεν εφαρμόζεται. Στην πραγματικότητα, τα περσικά χαλιά είναι ειδικά χειροποίητα χαλιά που κατασκευάζονται στο Ιράν. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα περσικά χαλιά χρονολογούνται από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία περσική αυτοκρατορία και χρησιμοποιούνται για να κάνουν περίπλοκα σχέδια με απαράμιλλη ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Τα ανατολίτικα χαλιά ή χαλιά oriental, από την άλλη πλευρά, είναι ένας γενικό όρος που μπορεί να ισχύει για χαλιά που κατασκευάζονται σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, από την Αίγυπτο και την Τουρκία έως το Πακιστάν, την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι ενώ όλα τα περσικά χαλιά μπορεί να είναι ανατολίτικα, δεν είναι όλα τα χαλιά της Ανατολής περσικά. Τα μαροκινά χαλιά θεωρούνται επίσης μερικές φορές ανατολίτικα, αλλά είναι αρκετά διακριτά που πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν μια δικής τους ξεχωριστή κατηγορία.

Πώς να βεβαιωθείτε ότι το χειροποίητο χαλί σας είναι αυθεντικό
1. Κοιτάξτε το πίσω μέρος του χαλιού
Στα χαλιά με κόμπους στο χέρι, η ύφανση και οι κόμποι θα είναι ελαφρώς ανομοιόμορφοι και όχι πάντοτε ακριβείς. Μερικοί κόμποι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι και μερικοί μπορεί να είναι μικρότεροι. Εάν προσπαθήσετε έναν από τους κόμπους (μην το κάνετε) θα αφαιρεθεί ένα ολόκληρο κομμάτι του χαλιού σας. Όταν γυρίζετε ανάποδα ένα χειροποίητο χαλί μπορείτε να δείτε περισσότερα από το μοτίβο και το σχέδιο του χαλιού. Όσο περισσότεροι κόμβοι και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο πίσω μέρος, είναι ένδειξη ότι το χαλί σας είναι ανώτερης ποιότητας.

2. Κοιτάξτε τα κρόσια του χαλιού
Τα κρόσσια σε ένα χαλί είναι γενικά κατασκευασμένα από νήματα στημονιού από χειροποίητα χαλιά, αλλά σε ένα χαλί μηχανής συνήθως ράβονται πάνω στο χαλί στο τέλος της κατασκευής για να δίνει την αίσθηση του χειροποίητου.

3. Κοιτάξτε τις άκρες του χαλιού
Σε ένα χαλί με κόμπους στο χέρι, οι άκρες του είναι κατασκευασμένες με το χέρι, ενώ σε ένα χαλί που κατασκευάζεται από μηχανή, οι άκρες του είναι ραμμένες με μια μηχανή.

In this article

Join the Conversation