Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για επίσκεψη Πλιακωτάκη

Ανακοίνωση

Δέκα έξι ολόκληροι μήνες πέρασαν από την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο της οποίας είχε υποσχεθεί την άμεση παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας στο δημόσιο και την διαχείρισή της στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, κάτι που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Αντίθετα, εδώ και ένα περίπου έτος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ από ιδιώτες και στο πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση η παραχώρηση στον ιδιώτη επενδυτή, τμημάτων και εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και χώρους αναψυχής, οι οποίοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι στην τοπική κοινωνία.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Από τα όσα ανέφερε είναι πλέον εμφανές ότι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων απέναντι από το κτήριο της Περιφέρειας, καθώς και η παραλία στο ύψος της περιοχής «Πλατάνια», παραμένουν στον ΟΛΗΓ. Και επιβεβαιώθηκε ότι ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, καθώς και ο χώρος των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων, παραμένουν οριστικά και αμετάκλειτα στον ΟΛΗΓ.

Η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΙΝΑΛ, συμμετείχε στις αγωνιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν στην Ηγουμενίτσα και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις μελλοντικές αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με αίτημα την εξαίρεση όλης της χερσαίας ζώνης από το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιωτών και ΤΑΙΠΕΔ. Διεκδικούμε, μαζί με τους τοπικούς φορείς, η πολιτική για την τουριστική και αλιευτική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, να παραμείνει στο δημόσιο και να μην καταλήξει στον ιδιώτη. Απαιτούμε, μαζί με την κοινωνία της Θεσπρωτίας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των επισκεπτών της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς, των Συβότων και της Σαγιάδας, στην παραλιακή ζώνη.

Ζητούμε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και από το ΤΑΙΠΕΔ, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ώστε άμεσα να τροποποιηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να περιοριστούν οι χώροι που θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση από τον ιδιώτη, σε αυτούς που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία του λιμανιού και να αποδοθούν όλοι οι άλλοι χώροι στη τοπική κοινωνία και οικονομία.

Θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες των φορέων της περιοχής προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά θα ασκήσουμε κριτική όταν παρατηρούνται φαινόμενα αδράνειας και μικροπολιτικής τακτικής, κάτι το οποίο δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί την επίδειξη αισθήματος ευθύνης από όλους, γιατί η έκβασή του θα κρίνει αποφασιστικά το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

In this article

Join the Conversation