Ένα κρούσμα της μετάλλαξης “Όμικρον” στη Θεσπρωτία

Η εικόνα στην Ήπειρο

Από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία των μεταλλάξεων σε ότι αφορά την ανίχνευση της «Όμικρον» στην Ήπειρο προκύπτουν τέσσερα κρούσματα.

Η συγκεκριμένη βέβαια μετάλλαξη, επίσημα επιβεβαιώθηκε πριν από μία βδομάδα με (τέσσερα κρούσματα για την Ήπειρο, δύο στα Γιάννενα και από ένα σε Άρτα και Θεσπρωτία), από τον αντιπροσωπευτικό αριθμό θετικών δειγμάτων που αποστέλλεται για γονιδιωματική ανάλυση. Ενώ, μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει καταγραφεί στα κρούσματα της Π.Ε. Πρέβεζας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δείγματα της Ηπείρου εξακολουθεί να ανιχνεύεται η μετάλλαξη «Δέλτα» με το ποσοστό της για την περιοχή να ξεπερνά το 52%.

Συγκεκριμένα, από τα δεδομένα που προκύπτουν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.308 δείγματα σε όλη τη χώρα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Νοεμβρίου 2021 έως 27 Δεκεμβρίου 2021, φαίνεται πως εκ των 1.255 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 976 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 279 αφορούν στο Omicron.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 42.912 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 38.569 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.602 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.



In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!