Η ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας, για τα αναδρομικά και την φορολόγησή τους

Ανακοίνωση

Μέχρι και 55% θα φορολογηθούν τα αναδομικά των συντάξεων που πήραν 1,1 εκ. συνταξιούχων τον Οκτώβριο του 2020. Ενεργοποιήθηκε ήδη από την ΑΑΔΕ η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι συνταξιούχοι έλαβαν τον Οκτώβριο του 2020 αναδρομικά ευρώ για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Μάλιστα η κυβέρνηση, πέρυσι τέτοια εποχή, είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την καταβολή των αναδρομικών, τα οποία ωστόσο ήταν κουτσουρεμένα, καθώς η κυβέρνηση επέστρεψε στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην απόφαση του ΣτΕ. Το ποσό αυτό αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τα δώρα και τις επικουρικές.

Στα ποσά αυτά δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, με αποτέλεσμα τώρα να καλούνται να πληρώσουν φόρο που φθάνει έως και το 55%.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ είχε ζητήσει να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά του εντεκαμήνου με υπόμνημά της (24.3.2021) πρός τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Το υπόμνημα η ΣΕΑ το κοινοποίησε και πρός τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Με νέα ανακοίνωσή της η ΣΕΑ (20.7.2021) για «τη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων» αναφέρει: «Για πάνω από 10 χρόνια οι συνταξιούχοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν τραβήξει τα πάνδεινα. Οι περικοπές των συντάξεων κύριων και επικουρικών, του ΕΚΑΣ, σε φάρμακα, υγεία, η ληστεία των ταμείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θανατηφόρα φορολογία και πολλά άλλα τσάκισαν την ζωή μας. Επίσης η κατάσταση δεν είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις με την προπαγάνδα τους επιχειρούν να μας πείσουν ότι για όλα τα δεινά μας, φταίνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι μισθοί τα μεροκάματα οι συντάξεις. Όμως, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα τσακίζονται, αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των προϊόντων, κι η ακρίβεια έχει φθάσει στα ύψη, εξαφανίζοντας τις πενιχρές συντάξεις μας, που για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν φθάνουν να περάσουν το 15ήμερο. Είναι καθαρό ότι για την ακρίβεια δεν φταίνε οι αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων αυτών που στην ουσία δημιουργούν τον πλούτο, αλλά αυτοί που συσσωρεύουν τα κέρδη και υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κι αυτό επιχειρούν επιμελώς να κρύψουν οι κυβερνήσεις.

Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Ν.Δ επιχειρεί νέα ληστεία για τους συνταξιούχους μέσα από το σύστημα φορολογίας. Με αριστοτεχνικό τρόπο προσπαθεί, αξιοποιώντας με το άθλιο φορολογικό σύστημα, να εισπράξει υπέρογκα ποσά από τις συντάξεις. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων που ακέραια την ευθύνη φέρουν όλες οι κυβερνήσεις. Για όλα αυτά εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη τακτική. Η θέση μας είναι: όσα ποσά προέρχονται από την αναδρομική καθυστέρηση των συντάξεων, να μην φορολογούνται γιατί πέρα από την ευθύνη της καθυστέρησης που είναι δική της, τα αναδρομικά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους άτοκα.

Για τα αναδρομικά που προέκυψαν από το 11μηνο του 2015 – 2016 σε όσους έχουν καταβληθεί, πέραν από το ότι και αυτά δεν πρέπει να φορολογούνται, εδώ υπάρχει μέγα πολιτικό πρόβλημα, γιατί με πολιτική απόφασή της η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει τα δώρα και τις επικουρικές που πρέπει άμεσα να καταβληθούν. Από την μεριά μας θεωρούμε όλο το φορολογικό σύστημα άδικο και η θέση μας είναι άμεσα να γίνουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με μεγαλύτερη απαλλαγή των φορολογικών βαρών από τους συνταξιούχους, εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».In this article

Join the Conversation