Κινδυνεύουν με αφανισμό τα άγρια άλογα του Σουλίου

Από την έλλειψη νερού και τροφής, καθώς και από τους λύκους

Τόσο στην οροσειρά του Σουλίου όσο και στο Φαρμακοβούνι Φιλιατών, υπάρχουν σήμερα άγρια άλογα. Και κινδυνεύουν, είτε από την έλλειψη νερού και τροφής, είτε από τους λύκους.

Πώς βρέθηκαν στις περιοχές αυτές.

Πριν από 35-40 χρόνια, ζωέμποροι συγκέντρωναν άλογα από τη Βόρεια Ελλάδα για να τα πουλήσουν στην Ιταλία. Με φορτηγά τα μετέφεραν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς είχαν ως αποτέλεσμα να «χάνονται» δεκάδες ζώα. Υποχρεώνονταν λοιπόν οι έμποροι να αφήνουν ελεύθερα για κάποιες ημέρες τα άλογα στα λιβάδια να βοσκήσουν, ώστε να συνέλθουν από την ταλαιπωρία του ταξιδιού και έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες τα φόρτωναν στα πλοία.

Όσα άλογα δεν είχαν προλάβει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ή έδειχναν άρρωστα, οι ζωοτρόφοι απλώς τα παρατούσαν.

Με το πέρασμα των χρόνων, όσα επέζησαν, και εκείνα που ξέφυγαν στο διάστημα των εβδομάδων πριν από το ταξίδι προς τη γειτονική χώρα, δημιούργησαν αγέλες που κινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Στα βουνά του Σουλίου σήμερα ζουν αυτοσυντηρούμενα πάνω από 150 άλογα, των οποίων ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Ανήκουν στη ράτσα της Πίνδου και γι’ αυτά παλαιότερα από φορέα της περιοχής είχε γίνει έρευνα και μάλιστα σε συνεργασία με το δασαρχείο κατασκευάστηκαν στέγαστρα, στα οποία τοποθετήθηκαν ταΐστρες και ποτίστρες.

Επειδή και για τις δυο αυτές ορεινές περιοχές, τα άγρια άλογα είναι «σήμα – κατατεθέν», θα πρέπει πάση θυσία να διασωθούν, αφού από μόνα τους αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέρουσας περιβαλλοντικής μελέτης.

Θα πρέπει οι αυτοδιοικητικές αρχές, σε συνεργασία με τις δασικές, αλλά και φυσιολατρικούς φορείς να φροντίσουν για την επιβίωσή τους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, μετέφερε τέσσερις υδροφόρες με νερό στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, ώστε να ξεδιψάσουν τα άλογα, καθώς παρατηρείται παρατεταμένη ανομβρία.

Η. Μ.In this article

Join the Conversation