Υδρογονάνθρακες | Στην Energean το 100% των δικαιωμάτων σε Θεσπρωτία & Ιωάννινα

Με υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον δρόμο ώστε η Energean να καταστεί αποκλειστική μισθώτρια εταιρεία της χερσαίας παραχώρησης σε Θεσπρωτία Ιωάννινα, άνοιξε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνεται η μεταβίβαση στην εταιρεία του ποσοστού των δικαιωμάτων (60%) που κατείχε η ισπανική Repsol στο εν λόγω μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, που ήταν η μισθώτρια του «οικοπέδου», η Energean κατείχε το 40%, ενώ η Respol είχε και τον ρόλο του Operator. Η ισπανική εταιρεία είχε «εισέλθει» το 2017 στη συγκεκριμένη παραχώρηση, όπως και στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας με το ίδιο ποσοστό, με την εξαγορά των αντίστοιχων μεριδίων από την Energean.

Η πώληση του μεριδίου της, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Repsol για μείωση της έκθεσης στο upstream, στο πλαίσιο της μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Στις αρχές του χρόνου, Repsol και Energean αποχώρησαν και επίσημα από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας, επιστρέφοντας τα δικαιώματα έρευνας στο ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη είναι η απόφαση της ισπανικής εταιρείας να αποχωρήσει και από την τρίτη και τελευταία εγχώρια παραχώρηση στην οποία δίνει το «παρών», δηλαδή το θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο. Στο εν λόγω «οικόπεδο», συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ.



In this article

Join the Conversation