6 Βήματα για να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση

.

Η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί πολλή δουλειά από μέρους σας. Ο όγκος των εγγράφων, των νομικών απαιτήσεων και της στρατηγικής ανάπτυξης μπορεί να σας φορτώσει με ευθύνες που ίσως σας αποθήσουν στην υλοποίηση της ιδέας σας. Αλλά όπως γνωρίζετε χωρίς να καταβάλετε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, θα δυσκολευτείτε να μετατρέψετε την ιδέα σας σε μια επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση, ανεξάρτητα του κλάδου ενασχόλησής της.

Φυσικά δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε και να σας κρατήσουμε μακριά από την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε τα πράγματα ρεαλιστικά, ενώ ταυτόχρονα σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι 100% πιθανό να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Θα χρειαστεί όμως χρόνος, προσπάθεια και πιθανώς μερικές αποτυχίες, αλλά στο τέλος θα καταφέρετε να κάνετε το όραμά σας πραγματικότητα.

  1. Καθορίστε αν η επιχειρηματικότητα είναι αυτό που επιθυμείτε

Πριν εξερευνήσετε τις λεπτομέρειες της πιθανής επιχείρησής σας, είναι καλύτερο να κάνετε έναν απολογισμό της κατάστασής σας.

  • Γιατί θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση; Είναι το χρήμα, η ελευθερία και η ευελιξία που σας προσφέρει ή είναι κάποιος άλλος λόγος;
  • Ποιες είναι οι ατομικές ικανότητές σας;
  • Σε ποιον κλάδο ενασχόλησης θα απευθυνθείτε;
  • Θέλετε να παρέχετε μια υπηρεσία ή ένα προϊόν;
  • Τι σας αρέσει να κάνετε;
  • Ποιο είναι το ποσό του κεφαλαίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;
  • Θα είναι μια επιχείρηση πλήρους ή μερικής απασχόλησης;

Οι απαντήσεις σας σε τέτοιου είδους ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κατευθύνετε τις ενέργειές σας.

Αυτό το βήμα δεν υποτίθεται ότι θα σας αποτρέψει από το να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Αντιθέτως, είναι εδώ για να σας κάνει να σκεφτείτε και να σχεδιάσετε την στρατηγική σας. Για να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση που προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες φερ ειπείν, το πάθος από μόνο του δεν αρκεί για να επιτύχετε.

  1. Βελτιώστε την ιδέα σας

Μόλις ανακαλύψετε το λόγο για τον οποίο θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, ήρθε η ώρα να βρείτε και να αναπτύξετε την ιδέα σας. Πιθανότατα, έχετε ήδη κάτι στο μυαλό σας αφού θα έχετε διενεργήσει την απαραίτητη αυτοαξιολόγηση.  Τώρα δεν αρκεί μόνο να πιστεύετε ότι έχετε μια καλή ιδέα και να προσπαθείτε να την υλοποιήσετε. Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει  και μια πραγματική ανάγκη γι’ αυτή. Πρέπει επίσης να αρχίσετε να εξετάζετε εάν αυτή η ιδέα είναι βιώσιμη ή όχι.

  1. Διεξαγωγή έρευνας αγοράς

Μόλις αποφασίσετε για μια επιχείρηση που ταιριάζει στους στόχους και τον τρόπο ζωής σας, ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε την ιδέα σας. Ποιος θα αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Ποιοι θα είναι οι ανταγωνιστές σας; Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ευκαιρία, την πρόταση αξίας, το μέγεθος της αγοράς αλλά και τα τμήματα του ανταγωνισμού σας. Δεν αρκεί μόνο να εντοπίσετε την τρέχουσα αγορά. Πρέπει να γνωρίζετε ποια μερίδα αυτής θα μπορέσετε να διεκδικήσετε. Για να προσδιορίσετε πόσο δεκτική προς το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε είναι πραγματικά η υποψήφια αγορά σας, προτείνουμε να κάνετε μια ενδελεχή ανάλυση αγοράς.

  1. Γράψτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο

Εάν αναζητάτε εξωτερική χρηματοδότηση, ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι απαραίτητο. Αλλά, ακόμα κι αν πρόκειται να χρηματοδοτήσετε την επιχείρηση μόνοι σας, ένα επιχειρηματικό σχέδιο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε, τι θα χρειαστεί για να κάνετε την επιχείρησή σας κερδοφόρα.

  1. Κάντε την επιχείρησή σας νόμιμη

Η εγγραφή της επιχείρησής σας στα επίσημα μητρώα των επιχειρήσεων, είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίησή της. Ωστόσο, όπως και με το βήμα της προσωπικής αξιολόγησης, αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφορετικών επιχειρηματικών οντοτήτων.

Εάν είναι δυνατόν, συνεργαστείτε με έναν δικηγόρο για να ερευνήσετε από κοινού τις λεπτομέρειες. Ένας δικηγόρος στην Αθήνα θα σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Και σίγουρα αυτή δεν είναι μια “περιοχή” που δεν επιτρέπει το παραμικρό λάθος. Θα χρειαστεί επίσης να λάβετε τις κατάλληλες επιχειρηματικές άδειες λειτουργίας. Ανάλογα με την επιχείρηση, μπορεί επίσης να υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί και νόμοι που θα καθορίσουν τη λειτουργία της. Αυτή είναι επίσης η ώρα να αναζητήσετε ασφάλιση και να βρείτε έναν καλό λογιστή που προσφέρει αξιόπιστες λογιστικές υπηρεσίες.

  1. Χρηματοδοτήστε την επιχείρησή σας

Ανάλογα με το μέγεθος και τους στόχους του εγχειρήματός σας, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε χρηματοδότηση από έναν επενδυτή ή από μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. Όμως, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις ξεκινούν με δάνειο, χρηματοδότηση από πιστωτικές κάρτες, βοήθεια από φίλους και οικογένεια και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να θωρακίσετε νομικά την επιχείρησή σας με έναν νομικό σύμβουλο. Ένας δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη όπου θα ξεκινήσετε τις επιχειρηματικές σας ενέργειες, είναι η κατάλληλη και πιο ιδανική επιλογή.

In this article

Join the Conversation