Ποιος είναι ο ρόλος ενός ντετέκτιβ σε μια δίκη;

.

Σε οποιαδήποτε δεδομένη ποινική δίκη, μπορεί να εμπλέκονται τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών ταυτόχρονα. Οι ερευνητές υπεράσπισης εργάζονται για να βρουν στοιχεία για τους αντίστοιχους συνηγόρους υπεράσπισης. Οι αστυνομικοί ερευνητές, μαζί με τους ανακριτές του εισαγγελέα, εργάζονται για να υποστηρίξουν τη δίωξη μιας υπόθεσης. Όλοι αυτοί οι ερευνητές ενδέχεται να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη. Φυσικά σε οποιαδήποτε δίκη και οι δύο πλευρές υπεράσπισης θα πρέπει να λάβουν νομική υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της δίκης. Εάν διαμένετε στην πρωτεύουσα για παράδειγμα, ένας δικηγόρος στην Αθήνα θα αποτελέσει την πρώτη σας ενέργεια.

Αστυνομικοί ερευνητές

Οι πρώτοι ντετέκτιβ που εμπλέκονται σε ποινική υπόθεση είναι συνήθως αστυνομικοί ντετέκτιβ. Οι αστυνομικοί ντετέκτιβ μπορεί να είναι γενικοί ανακριτές που είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση πολλών διαφορετικών τύπων εγκλημάτων, ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών που είναι υπεύθυνοι για έρευνες δολοφονιών, ερευνητές ναρκωτικών ή ερευνητές οικονομικών εγκλημάτων. Όλοι οι τύποι αστυνομικών ντετέκτιβ παίρνουν συνέντευξη από μάρτυρες για να διαπιστώσουν εάν διαπράχθηκε έγκλημα και ποιος ευθύνεται γι αυτό.

Μόλις διαπιστώσουν ότι ένας ύποπτος μπορεί να κατηγορηθεί για το έγκλημα, οι αστυνομικοί ντετέκτιβ συγκεντρώνουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν μια επιτυχημένη δίωξη. Μόλις ξεκινήσει η δίκη, ο αστυνομικός ντετέκτιβ παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη τόσο στον εισαγγελέα όσο και στον συνήγορο υπεράσπισης. Απαντά σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πώς συγκεντρώθηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία και ποια είναι τα στοιχεία και προσπαθεί να λειτουργήσει ως συνήγορος των θυμάτων του εγκλήματος.

Ανακριτές Εισαγγελέα

Μόλις ασκηθεί ποινική δίωξη στον εισαγγελέα, το γραφείο του εισαγγελέα μπορεί να φέρει τους δικούς του ντετέκτιβ στην υπόθεση. Οι ανακριτές του εισαγγελέα δεν είναι ιδιωτικοί ντετέκτιβ, αλλά αξιωματικοί επιβολής του νόμου που εργάζονται απευθείας για τον εισαγγελέα της περιφέρειας και όχι για το αστυνομικό τμήμα. Εκτελούν πολλά από τα ερευνητικά καθήκοντα των αντίστοιχων αστυνομικών ντετέκτιβ και μπορούν επίσης να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη. Ακριβώς όπως οι αστυνομικοί ντετέκτιβ, υποβάλλονται σε διασταύρωση στοιχείων από την υπεράσπιση.

Ιδιωτικοί Ερευνητές

Οι ερευνητές υπεράσπισης ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάζει η εισαγγελία. Για παράδειγμα, εάν οι αστυνομικοί ντετέκτιβ ισχυρίζονται ότι βρήκαν ορισμένα αντικείμενα στο σπίτι του υπόπτου, οι ιδιωτικοί ερευνητές πιθανότατα θα ελέγξουν τις φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος για να δουν αν ταιριάζουν με αυτό που περιγράφουν οι αστυνομικοί ντετέκτιβ. Οι ντετέκτιβ της υπεράσπισης παίρνουν επίσης συνέντευξη από μάρτυρες κατηγορίας για να μάθουν αν οι ιστορίες τους είναι συνεπείς και αναζητούν άλλους μάρτυρες που μπορεί να έχουν εναλλακτικές αναφορές για το τι πραγματικά συνέβη.

Οποιαδήποτε ασυμφωνία με τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζει η εισαγγελία γίνεται βασικό στοιχείο για την υπεράσπιση. Όταν οι ντετέκτιβ αμυντικών καταθέτουν κατά τη δίκη, παρουσιάζουν τα στοιχεία τους και απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό υπό διασταυρούμενη εξέταση. Οι ιδιωτικοί ερευνητές της εταιρείας Action Zeus μπορούν να σας προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια και προστασία κατα τη νομική σας υπεράσπιση, αλλά και σε άλλα θέματα ιδιωτικών ερευνών.

Διασταυρούμενη εξέταση

Λόγω του εχθρικού χαρακτήρα μιας ποινικής δίκης, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απόλυτα αντικειμενικό. Οι αστυνομικοί ντετέκτιβ θεωρούν τους εαυτούς τους συνήγορους του θύματος, αλλά μερικές φορές μπορούν να ερμηνεύσουν αποδεικτικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια υπόθεση εναντίον ενός συγκεκριμένου υπόπτου, παρόλο που τα στοιχεία θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με άλλο τρόπο.

Οι δικηγόροι δίωξης είναι υπεύθυνοι για την καταδίκη του κατηγορουμένου και οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης του. Οι ντετέκτιβ που εργάζονται για την υπεράσπιση, την εισαγγελία ή το αστυνομικό τμήμα πρέπει να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία και να τα παρουσιάζουν όσο το δυνατόν πιο πειστικά στο δικαστήριο, ενώ υπερασπίζονται τα αποδεικτικά τους στοιχεία κατά της επιθετικής ανάκρισης. Οι δικηγόροι της άλλης πλευράς θα προσπαθούν πάντα να βρουν αδυναμίες ή ελαττώματα στη μαρτυρία του ντετέκτιβ. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις νομικές διαμάχες εντός του χώρου ενός δικαστηρίου.

In this article

Join the Conversation