Πεζοπορώντας στα 1644μ, στο μονοπάτι Ελαταριάς – κορυφή Χιονίστρας

+ Χάρτης

Το μονοπάτι υπήρξε από τις κύριες οδός πρόσβασης των κατοίκων της Ελαταριάς Παραμυθιάς μέσω της θέσης Σέλωμα Λιβαδιού στην τοποθεσία – περιοχή Λιβαδιού όπου βρισκόταν οι κύριες εκτάσεις καλλιέργειας του χωριού. Η αξιοποίηση του στοχεύει την χρήση σαν κύρια διαδρομή πρόσβασης στην κορυφή του όρους Χιονίστρα 1644 μ. Πλεονέκτημα της διαδρομής είναι ότι διέρχεται μέσα από δάσος ελάτης σε μήκος 2 χλμ. και προσφέρει την πιο σύντομη πρόσβαση στην κορυφή της Χιονίστρας.

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται 120 μέτρα μετά την προσφάτως ανακατασκευασμένη κύρια βρύση του χωριού και κάτω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας. Εισέρχεται στο ελατοδάσος στους πρόποδες του βουνού Ραϊδοβούνι. Στην θέση Διάσχιση Χαλικιού το μονοπάτι διέρχεται μέσα στο πυκνό δάσος ελάτης πια από την ανατολική όχθη του ρέματος Χαλίκι μέχρι την θέση Σέλωμα Λιβαδιού Αφού ακολουθήσει χωματόδρομο μήκους 300 μ μέχρι την θέση Αλογότρυπα αμέσως μετά ξεκινάει το τμήμα του μονοπατιού μέχρι το πρώτο μεγάλο πλάτωμα, πριν την συνέχιση της ανάβασης στην δυτική πλαγιά της κορυφής Κακούσι.

Η ανάβαση από το μικρό Λούκι οδηγεί στο δεύτερο το πλάτωμα στη θέση Γούρες. Από το σημείο ξεκινάει το μέρος της διαδρομής όπου ακολουθεί την ανατολική πλαγιά της Χιονίστρας μέχρι τη θέση Χιονότρυπα Πρόκειτε για οπή στην βραχώδη βορειοανατολική πλαγιά διαμέτρου περίπου 5μ και βάθους τουλάχιστον 8 μ. Βάση στοιχείων κυρίως ιστορικών στο πυθμένα της καταγραφόταν η ύπαρξη πάγου ακόμα και τους θερινούς μήνες και ορισμένοι κάτοικοι κατερχόταν για την συλλογή του και την χρήση ή πώληση του σαν μέσο ψύξης.

Το τελευταίο κομμάτι που συνεχίζει στην κόψη δυτικής και ανατολικής πλαγιάς μέχρι την ομώνυμη κορυφή σε υψόμετρο 1644 μ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!