Σαν σήμερα 01.10.1943 | Ενθρονίζεται Μητροπολίτης Παραμυθιάς ο Δωρόθεος

3 μέρες μετά την εκτέλεση των 49 Προκρίτων

Share

Ο Δωρόθεος (κατά κόσμο Δημήτριος Νάσκαρης) διατέλεσε Μητροπολίτης Παραμυθιάς από το 1943 μέχρι το 1959. Η αρχή της θητείας του συνέπεσε στην δίνη του πολέμου. Η τύχη τον έφερε να φτάνει στην Ήπειρο την ημέρα που οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους Τσάμηδες, συνέλαβαν τους Πρόκριτους της πόλης τους οποίους εκτέλεσαν 2 ημέρες μετά. Μάλιστα κατηγορήθηκε για πλημμελή προσπάθεια του για την αποτροπή της εκτέλεσης.

Η ενθρόνιση του Δωρόθεου έγινε την 1η Οκτωβρίου 1943 υπό το πέπλο της τρομοκρατίας των Μουσουλμάνων, που απειλούσαν ότι θα τον δολοφονήσουν. Προσπάθησε να αναχαιτίσει τη δράση των Τσάμηδων οι οποίοι βιαιοπραγούσαν συστηματικά κατά των χριστιανών της περιοχής. Οι ενέργειές του αυτές αύξησαν το μένος των Αλβανών της περιοχής και με ενέργειές τους προς τον Γερμανό Φρούραρχο της Παραμυθιάς συνελήφθη στις 2 Νοεμβρίου και 2 μέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Σύντομα ο Δωρόθεος εντάχτηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς (από Ντουσκάρα μέχρι και Ζάλλογο) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον διπλωματικό τομέα τόσο των Ελλήνων όσο και των Συμμάχων.

Μάλιστα στην διαπραγμάτευση παράδοσης των Γερμανών στην Κέρκυρα, τον Οκτώβριο του 1944, ο Δωρόθεος εκπροσώπησε τις συμμαχικές δυνάμεις σε μια από τις πιο σημαντικές μέρες του Νησιού των Φαιάκων. Στην πρώτη (κεντρική) φωτογραφία βλέπετε τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεο με στρατιωτική στολή δίπλα από τον Ζέρβα την ημέρα της παράδοσης των Γερμανών στην Κέρκυρα, λίγα μέτρα μακριά από την Εκκλησιά της Παναγίας των Ξένων (Κυράς Φανερωμένης), που έκτισαν η Παραμυθιώτες στην Κέρκυρα το 1689. Στην φωτογραφία που ακολουθεί, βλέπετε τον Δωρόθεο στα καλντερίμια της Παραμυθιάς στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Αρχοντικό Ρίγγα, με στρατιωτική στολή και εγκόλπιο δίπλα στον Ζέρβα.

Στα τέλη του ‘44 ο Δωρόθεος επιστρέφει αποκλειστικά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και στις προτεραιότητές του ήταν η οικονομική ενίσχυση και η περίθαλψη των άπορων οικογενειών – θυμάτων του πολέμου. Μάλιστα τον Απρίλιο του ‘46 ιδρύει στην Παραμυθιά το ιστορικό Μητροπολιτικό Οικοτροφείο της πόλης. Στις 17 Οκτωβρίου 1993 με πρωτοβουλία αποφοίτων του Μητροπολιτικού Οικοτροφείου Παραμυθίας, ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Αποφοίτων Μητροπολιτικού Οικοτροφείου Παραμυθίας» και στις 30 Ιουλίου 2000 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στον χώρο του κρατικού παιδικού σταθμού, εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι.

Ο Δωρόθεος, απεβίωσε στις 24 Ιουνίου του 1959 στην Αθήνα.
In this article

Join the Conversation