Κτηματολόγιο | Απο αρχές του 2022 οι δηλώσεις στη Θεσπρωτία

Καθυστερήσεις εξαιτίας δικαστικών προσφυγών

Από τις αρχές του επόμενου έτους και αφού πρώτα προηγηθεί η σχετική πιστοποίηση πιάνουν δουλειά οι διαμεσολαβητές για το Κτηματολόγιο.

Μέχρι στιγμής, έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα – εξαιτίας δικαστικών προσφυγών. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται από τη νέα χρονιά.

Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ένα ακίνητο;

Μη δήλωση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο σημαίνει απαγόρευση κατάρτισης εμπράγματης δικαιοπραξίας και χορήγησης άδειας οικοδομής για το ακίνητο. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια, καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.

Τι συμβαίνει μετά την προανάρτηση;

Ο δικαιούχος μέχρι τη λήξη της κτηματογράφησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων και να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής κ.ά.), σε περίπτωση που έχει δηλώσει τα εγγραπτέα δικαιώματά του, αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Τι αλλάζει μετά την ανάρτηση;

Μετά την ανάρτηση, για κάθε συναλλαγή (π.χ. σύνταξη συμβολαίου κ.ά.) είναι υποχρεωτική η επισύναψη του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ). Είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Κτηματολόγιο, χορηγείται μόνο ηλεκτρονικά έπειτα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου και περιγράφει συνοπτικά το ακίνητο. Το κόστος έκδοσης είναι 5 ευρώ ανά ακίνητο και η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτας πληρωμών.

Εάν μια ιδιοκτησία δεν έχει δηλωθεί (φαίνεται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»), μπορεί να δηλωθεί εξωδικαστικά;

Μετά τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, διευκολύνεται ο ιδιοκτήτης να διορθώσει την καταχώριση της ένδειξης «άγνωστος ιδιοκτήτης» εξωδικαστικά και όχι δικαστικά. Οπως προβλέπεται, εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτό της αίτησης, τεκμαίρεται πως συναινεί στο αίτημα του ιδιοκτήτη.




In this article

Join the Conversation