Συνδικάτο οικοδόμων Θεσπρωτίας | Εκλογοαπολογιστική συνέλευση και 24ωρη απεργία

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Η Διοίκηση του Συνδικάτου κάνοντας εκτίμηση της κατάστασης και τον προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, διαπιστώνει πώς αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν και κάθε μέρα γίνονται ακόμα περισσότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Παρά την σχετική ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, τα μεροκάματα εξακολουθούν να είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες. Το 7ωρο σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται.

Τα ένσημα, παρότι υποχρεωνόμαστε να υπογράψουμε την εξευτελιστική υπεύθυνη δήλωση για μειωμένο ημερομίσθιο, καταλήγουμε να κολλάμε ελάχιστα ακόμα λιγότερα από αυτά που ορίζει η λεγόμενη ογκομέτρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε το βοήθημα, να βγούμε ταμείο ανεργίας και το χειρότερο να μην βγούμε πότε στη σύνταξη.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ παραμένουν άφαντοι. Τα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς έχουν πάει περίπατο και ο κλάδος να θρηνεί κάθε τόσο νεκρούς συναδέλφους και αρκετοί να μένουν σακατεμένοι.

Οι συνάδελφοι που είναι άνεργοι ζουν τον δικό τους Γολγοθά καθώς δεν έχουν από πουθενά καμία στήριξη. Για όσους από εμάς χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, ειδικότερα τώρα με την Πανδημία που τα νοσοκομεία έχουν γίνει της μιας νόσου (κορονοϊού), όχι πως πριν ήταν πολύ καλύτερα, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη απευθυνόμενοι σε ιδιώτες γιατρούς για να γίνουμε καλά. Το γεγονός είναι πως αν έχεις λεφτά ζεις, αν όχι βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα.

Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, το ρεύμα, το πετρέλαιο, τραβούν στα ύψη. Το επόμενο διάστημα και ειδικότερα τον χειμώνα, πολύ λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα έχουν την απαραίτητη θέρμανση στο σπίτι τους.

Συνάδελφοι, αναφερόμαστε σε όλα αυτά γνωρίζοντας ότι ο καθένας μας τα ζει καλά στο πετσί του. Το ζήτημα είναι το τι κάνουμε; μπορούμε να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση; και μέχρι πότε; πιστεύει κανείς πως τα πράγματα για εμάς θα πάνε καλύτερα εάν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; κάποιοι θα πουν πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και είναι σίγουρο πως τον καθένα μόνο του θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι.

Η ιστορία όμως του κλάδου έχει δείξει πως όταν είμασταν οργανωμένοι στο συνδικάτο, δεμένοι σαν μία γροθιά, είχαμε κερδίσει μία σειρά πράγματα όπως την σύνταξη στα 58, το βοήθημα με νόμο, τη μηχανογράφηση από το 1980, το 7ωρο, την συλλογική σύμβαση που αρχίζει από τα 50 ευρώ και έφτανε τα 90 ευρώ, το επίδομα ανεργίας με καλύτερες προϋποθέσεις κ.λ. τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα τα κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν σταμάτησαν ποτέ να επιδιώκουν να τα πάρουν πίσω εκμεταλλευόμενοι την Οικονομική κρίση που αυτοί δημιούργησαν και βρίσκοντας εμάς μπόσικους, έχουν κάνει αγώνα δρόμου να σαρώσουν τα πάντα. τώρα μας λένε πώς με τα δισεκατομμύρια ευρώ που έρχονται, θα έχουμε ανάπτυξη και πως ούτε λίγο ούτε πολύ θα τρώμε με χρυσά Κουτάλια. μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε.

Είναι ξεπερασμένο λένε να δουλεύουμε 7ωρο – οκτάωρο και πως το δωδεκάωρο και η δουλειά από ήλιο σε ήλιο ακόμα και την Κυριακή είναι σύγχρονο. Πως η ασφάλιση και η σύνταξη, είναι βαρίδια για την εργοδοσία και το κράτος, για αυτό πρέπει να γίνει προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Ηδη έχουν ψηφίσει νόμο για το πέρασμα του επικουρικού ταμείου στα χέρια των αρπακτικών της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μας λένε πως δεν χρειάζεται η συλλογική σύμβαση της Ομοσπονδίας πως ο κάθε εργάτης μπορεί ελεύθερα με το αφεντικό να ορίζουν το μεροκάματο, τις ώρες εργασίας, την ασφάλιση κ λ. Βασικά μας ζητάνε να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω.

Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να βάλει την σφραγίδα σε όλα αυτά και μαζί με τα αντεργατικά μέτρα προκειμένου να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, ψήφισαν νέο συνδικαλιστικό νόμο όπου βάζει φρένο στην Λειτουργία των συνδικάτων για το δικαίωμα της υπεράσπισης του δίκιου μας.

Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Με δυνατό συνδικάτο μαζί με την ομοσπονδία μας και με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα, απαιτούμε:
• υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας
• μέρα και ένσημο
• να σταματήσουν οι υπεύθυνες δηλώσεις για μειωμένο ημερομίσθιο
• να δοθούν τώρα τα υπέρ αγνώστων ένσημα
• την είναι ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και ανέργων λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων
• να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη

προς αυτή την κατεύθυνση,

Σας καλούμε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου που θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας καθώς και στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία μας για τις τέσσερις Νοέμβρη με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Δημαρχείου με αγωνιστικούς.In this article

Join the Conversation