Διοικητής ΓΝΦ | “Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς δεν επιδέχονται αμφισβήτησης”

Τι λέει ο Χρήστος Τσούρας για τις μελέτες και τα ποσοστά

Οι θάνατοι νέων ανθρώπων από covid είναι πλέον σχεδόν γεγονός σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς η αδιαφορία από μέρος της κοινωνίας απέναντι στα εμβόλια, κοστίζει. Και το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειες που πλήττονται. Δυστυχώς η ανοσία αγέλης δεν κατακτηθεί ακόμα, και είναι λογικό να υπάρχει καχυποψία, μέχρις ενός σημείου όμως. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Η Αμερικανική Ένωση Ιατρών στο περιοδικό τους JAMA, δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για τα οφέλη του εμβολιασμού μέσα στις οικογένειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περίπου 1.800.000 άτομα, και τα αποτελέσματα δε χωρούν αμφιβολία ως προς τη σημαντικότητα των εμβολίων. Οι οικογένειες αποτελούνταν από 2 έως 5 άτομα, και η μελέτη εστιάστηκε σε αυτούς που δεν είχαν ανοσία (είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νοσησης). Τι νας έδειξε η μελέτη λοιπόν; Η μελέτη απέδειξε ότι όσο αυξάνονταν ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονταν η προστασία των ατόμων που δεν είχαν ανοσία. Σε οικογένειες όπου υπήρχε μόνο 1 άτομο με ανοσία, τα υπόλοιπα μέλη είχαν 45-61% λιγότερες πιθανότητες να νοσησουν. Όταν τα άτομα με ανοσία ήταν 2, το ποσοστό νοσησης ήταν 75-86%, αντίστοιχα για 3 άτομα 91-94% και για 4 πάνω από 97%.

Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι οι οικογένειες μπορούν να ωφεληθούν από τα εμβόλια, κι όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο πιο θωρακισμένοι είναι. Μια αυθαίρετη εξαγωγή των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να γίνει και για τον γενικό πληθυσμό, αφού η οικογένεια αποτελεί μέρος ενός γενικότερου συνόλου. Και παρόλο που δεν υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα στην επιστήμη, το γεγονός παραμένει ότι τα εμβόλια μπορούν πράγματι να σώσουν ζωές.



In this article

Join the Conversation